604 foto's gevonden.
Houd er rekening mee dat nog niet alle foto's van een omschrijving zijn voorzien. Dus nog niet alle foto's kunnen gevonden worden.
Lagendijk met gemeentehuis en links de Kerkweg
Het betreft voornamelijk een gedeelte van de Lagendijk. De opname dateert uit 1917 en is vanaf de toren van de Singelkerk genomen. Geheel rechts pronkt nog het zo fraaie Gemeentehuis, compleet met klokkentorentje. Het postkantoor was in het linkergedeelte ondergebracht. Links daarvan stond de pastorie der Geref. kerk (Waalburg genoemd) en verder naar links het latere gebouw Boekhouding der Gemeentebedrijven. Om in Rijsoord te kunnen komen moest gebruik gemaakt worden van een redelijk stuk Kerkweg, toen nog met een vrij geringe bebouwing. Voor een verdere verbinding met Rijsoord kon men gebruik maken van een koolaspad.
Luchtfoto Rijsoord.
Panorama Rijsoord 1945 Luchtfoto K.L.M.
Links de Waal met de brug naar de rijksstraatweg en rechts RW- 16. Rechts midden afslag naar RW-15.
Luchtfoto Oostendam en omgeving.
De Waal kronkelt door het eiland IJsselmonde vanaf de Oostendam richting Rijsoord om te eindigen in Heerjansdam. Op de voorgrond gemeentegrond H.I.Ambacht met rechts de Oostendam Foto uit 1947en is als ansichtkaart in de handel gebracht. Herkent u de op- en afritten en de verbinding met de Molendijk en de Oudelandseweg, zoals dit heeft gefunctioneerd tot de Noordtunnel omstreeks 1990 is aangelegd? Opvallend is strakke lijn van rijksweg 15. In de verte is nog te zien hoe deze verbonden is met rijkswag 16. Rechtsboven ligt Ridderkerk, waarvan de Singelkerk duidelijk te herkennen is.
Luchtfoto Oud Rijsoord.
In het midden RW16 met aftakking naar RW15. Onder: de Waal met Rijksstraatweg en de Waaldijk. Midden onder: de Mauritsweg met verlenging naar de Kerkweg. De landerijen rondom de Rijkswegen zijn nog onbebouwd.
Rechts onder een deel van de wijk Rijsoord. +/- 1950.
Toe- en afritten naar Rijsoord. In het midden de afslag naar A15.
Kruizing van RW 16 en RW 15 met links boven de Mauritsweg,
Toe- en afritten naar Rijsoord, in het midden de afslag naar de A15. Rechtsboven: de afslag via de de Mauritsweg naar Ridderkerk.
Rijsoord met Oostendam gelegen a/d Pruimendijk 1999.
Links onder H.I Ambacht. Rechts boven RW 15 met viaduct.
Rijsoord doorkruist door de Waal. Rechts boven RW 16.
Rijsoord doorkruist door de Waal. Rechts boven RW 16.
Panorama van Rijsoord met De Waal.
Li. Rijksstraatweg kruist bij Rest.Freeling De Waal. 1950.
Rechts de RW-16 met daar tussen het oude Rijsoord, zonder de nieuwbouw van de Vlasstraat en de sportvelden. Links boven loopt de Waalweg langs De Waal.
Uitbreiding nieuwbouw van Rijsoord.
Deze foto is gelijk aan Nr.015 doch met de gehele nieuwbouw sportvelden enz. De luchtfoto is van omstreeks 1978 / 1979 met de nieuwbouw en sportvelden. De Geerlaan tussen Rijsoord en Ridderkerk was niet doorgetrokken via een viadukt over de A-15/16.
Geerlaan richting Rijsoord.
Naar het kruispunt Geerlaan/Rijksstraatweg.
Geerlaan Rijsoord, gezien vanaf de kruising Rijksstraatweg.
Geerlaan Rijsoord, gezien vanaf de kruising Rijksstraatweg.
Geerlaan Rijsoord t.h.v. de Mauritsstraat.
Geerlaan Rijsoord t.h.v. de Mauritsstraat.
Geerlaan met viaduct over RW16 richting Rijsoord 1975
Links en bij de halte van de bus de Oudelandseweg
Geerlaan met viaduct over RW.16 richting Rijsoord
Krouwel + Bakkerij v/d Linden.
Rechts het huis met puntdak is van de Fam.Krouwel, de zwarte schuur is de timmerwerkplaats van Leen de Jong. Op de dijk enkele arbeidershuisjes, daarnaast bakkerij v/d.Linden en het woonhuis van Piet Lodder (lierenfabriek). De zwarte schuur is de schuur van Krouwel die moest wijken voor de Burg. Kruijffstraat. De schuur van Leen de Jong moest wijken voor de Burg. de Zeeuwstraat en ligt 200 meter verder richting Rijsoord.
Lagendijk, Huis van aannemer Bal.
Woonhuis aannemer Bal 1940 Dit was het laatste huis (met schuur) voor het oude viaduct, rechts vanaf de Rijsoordse kant. Na Bal woonde hier Cor Rijsdijk met zijn gezin. Hij was kantonnier bij Rijkswaterstaat. Hij droeg altijd een zwart uniform met "politie" pet, destijds gebruikelijk bij Rijkswaterstaat. Hij regelde al het werk, dat met de "nieuwe weg" (rijksweg) te maken had. Bij zijn huis was een kleine opslag voor borden, afzetting e.d. Hij was actief bij werkzaamheden aan de rijksweg, afzetting, ongelukken en vooral niet te vergeten de strooiactiviteiten bij gladheid. Door verbreding van de rijksweg en de aanleg van een nieuw viaduct moest zijn huis wijken. Hij verhuisde naar de Mauritsweg.
Lagendijk oud viadukt met huis Kantonier.
Gerekend vanaf Rijsoord was dit het eerste huis over het oude viaduct. Hier woonde de familie Kooij. Dhr. Kooij was ook in dienst van Rijkswaterstaat. De witte "bunker" was een gebouw van Rijks waterstaat. Het had een oprit zodat je als het ware op het dak kon rijden, er was een borstwering van een halve meter hoog met een laag buizenhekwerk. De functie is nooit duidelijk geweest. Beneden, op maaiveld niveau, was de werkplaats van het personeel. Op het werkterrein was zout opgeslagen, wat geladen werd met zelfladende transport banden. Ook de zoutstrooiers en sneeuwschuivers stonden hier paraat. Rechts van het huis is de woning zichtbaar van A. Alderliesten schadehersteller en spuiterij. Voor het huis, niet zichtbaar, stond de kleine fietsenwerkplaats van Jan Verschoor die na zijn verhuizing naar het Raadhuisplein is blijven staan. Het gebouw achter de boom is de oude modelmakerij van Jan van der Staaij & zn. Gelijk met de afbraak van het oude viaduct zijn de meeste opstanden gesloopt.
Lagendijk omstreeks 1955.
Lagendijk bij rijksweg A16 richting Rijsoord, in het midden de drukkerij Broekzitter.
Lagendijk +/-1900.
Lagendijk thv de brug over RW16 ri.Rijsoord ( 2010 drukkerij Broekzitter).
Voormalige noodslachting gebouw later kringloopwinkel 2008.
Bij oud Ridderkerkers uit de agrarische sector roept dit gebouwtje herkenning op. Velen kregen er vroeg of laat mee te maken. Een noodslachting van een landbouwhuisdier, een koe, paard of varken wat niet leed aan een besmettelijke ziekte en plotseling dreigende dood te gaan door b.v.door een bloeding , ongeval of door werping van een nakomeling. Bij een noodslachting waren 3 partijen betrokken, de boer, de veearts en de slachter. De veearts, dat was dhr. Jaarsma uit Rijsoord die waarschijnlijk verantwoordelijk was voor de keuring, en de z.g. bonkenslachter dat was Jacob Klootwijk eveneens uit Rijsoord. Hij deed dit buiten zijn dagelijkse werk om, want hij was in dienst van gemeentewerken. Welke bestemming gewoonlijk aan het slachtvlees werd gegeven is niet bekent, maar het zal waarschijnlijk gewoon voor consumptie bestemd zijn geweest.
Boerderij G.A. van der Waal 1935.
Dit is hoeve aan de Lagendijk 191 van G.A. van der Waal schuin tegenover "Vredehof" aan de zijde van de polder Oudreijerwaard.en afgebroken. Op deze foto ziet men hoogte verschil in het rietendak tussen woonhuis en schuur. Op deze foto ziet men slechts eenduidige gesmeden muurankers. Toch had ook deze boerderij een Anno en wel 1777.Dit stond vermeld op het lichte ,vierkante vlakje links van het raam , onder het bovenste raam. Op de zijgevel van de schuur, tussen het 1e en 2e inwerpluik, manshoogte boven de straat, ziet u de brievenbus der PTT. In de 19 e eeuw is vlasboer Cornelis van der Waal in de nacht overvallen en beroofd . Bij deze overval is hij 2x gestoken met een mes en 700 gulden armer gemaakt. De daders zijn snel gepakt en 4 van de 5 "Werkendammers" zoals ze werden genoemd zijn in Dordrecht ,als een van de laatste ten uitvoering gebrachten doodvonnissen, opgehangen. (google,laatste doodvonnis ridderkerk) Na zijn vader Gerrit Aart is de boerderij voort gezet door zijn zoon Wout van der Waal die zich toelegde op de graan en kunstmesthandel. Halverwegen de jaren '60 is deze boerderij in vlammen opgegaan door het werk van een pyromaan. Het gezin van der Waal kon ternauwernood aan de vlammen ontkomen. Op de zelfde plaats werd een nieuwe loods gebouwd. Daarna zijn zonen Gert en Martin in het bedrijf gekomen. Begin van deze eeuw hebben ze hun bedrijf afgebouwd en de grond verkocht. Thans zijn op deze plaats een aantal nieuwe woningen verrezen. In de arbeiders woning woonde halverwege de vorige eeuw het echtpaar van Oossanen. Hierna volgt (richting dorp) de woning van Martin. Daarnaast de woning van het echtpaar Mans-Los. Het volgende huis was de renteniers woning van G.A.van der Waal die daar nog jaren met zijn dochter Geertrui heeft gewoond. Later werd het huis bewoond door Rob de Ruijter van uitvaartverzorging Ridderkerk. Vermeldingswaardig is nog de buurman aan de andere zijde, richting Rijsoord. Dit was de familie Oosthoek. Deze hadden een particuliere typeschool. Honderden leerlingen is hier de typevaardigheid aangeleerd. AVW
De kom van het Waaltje.
Gezien vanaf de Kerkweg met op de achtergrond de toren van de Singelkerk. Op de plaats waar de huizen staan is later het gemeentehuis gebouwd. Vanaf de Waal in Rijsoord liep een vaarwater parallel met de Lagendijk tot aan deze plaats. In deze kom konden de schepen omdraaien om terug te keren naar de waal in Rijsoord. Van Li. naar re. Achterzijde Gem.huis. - woonhuis van dr.Bos - boerderij van I.van der Waal.
Straatbeeld gezien vanaf kerkgebouw 2016 te Rijsoord.
Oudelandseweg uit de jaren '70
Kruising Oudelandseweg met de Geerlaan. Links het witte huis .Nog net links zichtbaar de voorzijde van een touringcar van de Jong Tours uit Rijsoord Het witte huis is gebouwd door dhr Bakker, van de rubberfabriek.??
Intocht Sintnicolaas 1988
Foto uit 1988. Intocht Sint Nicolaas vooraf gegaan door Sursum Corda uit Rijsoord Links Leen Bakker en Chinees restaurant Yen San. Links op de hoek restaurant de twee gebroeders , rechts voor het verkeersbord slager Lodder (voorheen Rijsdijk) , achtergrond cafe Havenzicht.
Groeten uit Ridderkerk ± 1975
Links boven - De Korenmolen in Rijsoord aan de Waaldijk. Rechts boven - Huis den Donck aan de Donckselaan. Links onder - Winkels in het centrum Rechts onder - Herv. Wilhelmina Kerk te Slikkerveer.
Groeten uit Ridderkerk omstreeks 1990
Een drieluik Links - Gemeentehuis met klokkentoren Rechts boven- Restaurant ´t Wapen van Rijsoord aan de Rijksstraatweg. Rechts onder - Winkelcentrum De Ridderhof.
Groeten uit Ridderkerk ± 1980
Li.nks boven: Openlucht zwembad Dolfijn. Rechts boven De Korenmolen van Rijsoord aan de Waaldijk. Rechts- en links onder oude woningen aan de Lagendijk.
Groeten uit Ridderkerk ± 1995
Een vijfluik met afbeeldingen van Winkelcentrum Ridderkerk - De Molen van Rijsoord - Havenhoofd Oostendam - Moskee te Slikkerveer - Huys Ten Donck
Groeten uit Ridderkerk ± 1995
Wapen van Rijsoord - Kerkpad met Hervormde Singelkerk - Jachthaven W.S.V. St.Joris Winkelcentrum Bolnes - 't Waaltje
Ringdijk
Foto uit de vijftiger jaren 20e eeuw toont de Ringdijk (enigendijk) met op de achtergrond de watertoren. Bakker de Kool, in Rijsoord begonnen, zette zijun bedrijf in 1930 voort aan de Ringdijk Slikkerveer
Havenkade met industrie omstreeks 1970.
Het eerste gebouwtje links is de loods van de oude Zeilvereniging, en het hogere gebouw daarnaast is de loods van het construcitebedrijf , Arie Pronk, de vader van Anne Mieke Stein. Het bedrijf heette de RCW (Rijsoordse Constructie Werkplaats). Dirk van der Poel was verderop richting de rivier, op de hoogte van de plek waar nu de woonboot ligt. (Info Anne Mieke Stein).
Kerkweg ± 1945-50.
Dit gedeelte Kerkweg werd voor 1940 Mauritsstraat genoemd omdat hij in verbinding stond met de Mauritsweg uit Rijsoord. Door de aanleg van een tweebaansweg Dordrecht-Rotterdam (A16) werd dit afgesneden en hierdoor de naam Kerkweg heeft gekregen.
Kerkweg ± 1935-40.
Dit gedeelte Kerkweg werd voor 1940 Mauritsstraat genoemd, omdat hij in verbinding stond met de Mauritsweg uit Rijsoord. Door de aanleg van een tweebaansweg Dordrecht-Rotterdam (A16) werd dit afgesneden en hierdoor de naam Kerkweg gekregen.
Dorpsleven anno 1910, hoek Kerkweg/Kerksingel.
De Kerkweg 1910 Het gezicht op de Singelkerk vanaf de nog niet bestrate Kerkweg (tegenwoordig Verlengde Kerkweg) biedt een rustiek plaatje.Aan de Kerkweg was gevestigd de Rubberfabriek van Bakker die al een behoorlijke naam begon te krijgen Door de slechte toestand waarin de wegen meestal verkeerden, maakten de voetgangers gebruik van de binnenpaadjes en planken over de sloten, de zogenaamde kerkpaden. Een er van liep van Ridderkerk uit via de kerkweg door de Rijsoordse weiden naar Rijsoord. Het recht om van deze paden gebruik te rnaken bestond al van oudsher en geen enkele boer mocht daar iets tegen doen, integendeel, hij was nog verplichtt om de hekken en overgangen over de sloten behoorlijk te onderhouden. Straatverlichting was maar summier aanwezig
Oosterparkweg op achtergrond Rijsoord
Kleuterschooltje Kinderkaravaan Rijsoord
G. Alewijnszstraat, Kleuterschooltje Kinderkaravaan gebouwd vlakbij de Joh. Postschool. Later verbouwd tot woonhuizen
Plantsoentje met de winkel van Kanters.
Plantsoentje aan het einde van de Mauritsweg. Hieraan was gevestigd de kruidenierswinkel van Kanters. Rechts net zichtbaar het huis van het huis van Jacob en Ali Kanters.De zwarte schuur zat er achter en daar is Wim Kanters, de zoon van van Jaciob, een cash en carry begonnen. Later naar de Pruimendijk gegaan onder de naam verbruikersmarkt Rijsoord
Mauritsweg, kaart uit 1914
Foto met poststempel 1914 Uitgave G.Hooimeijer, Rijsoord
Postkantoor Rijsoord .
Kruising Rijksstraatweg met de Mauritsweg met rechts met de gebroken kap het postkantoor. Na 1973 werd het een postagentschap. Uitgave: Sig. Mag. Bol Mauritsweg 10, Rijsoord
Mauritsweg
Aanzichtkaart met poststempel 1942. Uitgave G. Hooimeijer, Rijsoord
Mauritsweg met het postkantoor
Aanzichtkaart met poststempel 1960 Uitgave: Het Geschenkenhuis, Pruimendijk 2 Rijsoord
Boven aan de Mauritsweg
Mauritsweg met op de achtergrond de Witbloemstraat, de Blauwbloemstraat en de Linnenstraat. Een foto die genomen is van bovenuit de molen aan de Waaldijk. Ondertussen is de molen verplaatst naar de Waalweg. Uitgave: Fa Westdijk en Liebeek, Mauritsweg 61 Rijsoord, Singel 55-57, Barendrecht
Pruimendijk na viaduct A-16 gezien vanaf Rijsoord
Pruimendijk vanaf het viaduct Rijksweg A 16. Heden de kwekerij, tuinderij Fam. Scheurwater. Huis links is het tuindershuis van de fam. Maaskant. Betonnen schuurtje ernaast is gebouwd door Teun Reedijk die daar tuinde. Direct rechts daarnaast het huis van Ab van der Poel, een gewezen boer. Was vroeger ook de afslag naar de Verbindingsweg en A-16
Theetuin aan de Waal in Rijsoord
In gebruik genomen in 1960 door Han van Ooien.
Pruimendijk - Bredestraat
Begin Pruimendijk kruising Bredestraat (Rijsoordseweg)
Boerderij Nuchteren hoek Rijsoordsestraat
Pruimendijk 2009
Foto uit 2009 In een van vlasschuren van Corns Van Nes te Rijsoord is later de Manege aan de Pruimendijk gevestigd. Dit is de vlasschuur de Noord. De latere manege zat verderop direct achter de Lage Hoeve. Die vlasschuur werd de witte hel genoemd; vanwege de enorme hitte in de zomer door het gebruik van ijzeren golfplaten voor de wanden en het dak. De schuur was wit geschilderd om het probleem te verlichten, en kreeg daardoor zijn bijnaam. (info Zoutewelle)
Rijsoordse deel Pruimendijk nabij v.d. Laanstr
Pruimendijk voor het viaduct Rijksweg A 16. Links stukje v.d. Laanstraat. Op de achtergrond de Vlasstraat Foto uit voorjaar 2010
De huiskamer van hoefsmederij Wilschut
Omstreeks 1915 De huiskamer van hoefsmederijBastiaan Wilschut aan de Pruimendijk Rijsoord. Info G.Bakker-Wilschut 9501 AN Stadskanaal
Pruimendijk omstreeks 1906
Omsstreeks 1906 Pruimendijk met naar links de Rijsoordsestraat (Breede straat). Jarenlang een markant verkeersknooppunt tussen Dordrecht en Rotterdam. Hier trokken karren en koetsen doorheen komend van Dordrecht via de brug over de Waal door de Breestraat, zoals de Rijsoordsestraat in die tijd werd genoemd naar de Pruimendijk en vervolgens over de droge Waaldijk richting Rotterdam. In 1821 kwam daaraan een einde. Toen werd de brug in een andere positie gebracht en een nieuwe aansluiting gemaakt. Links op de foto de schoenmakerij van De Groot. Recht vooruit de smederij van Wilschut waar nog de waterbak naast het vuur staat met het jaartal 1838. Achter de smederij zie je het dak van de wagenmakerij. Deze ansichtkaart is in april 1906 verzonden, met een postzegel van 1 cent, aan een onderwijzeres in Rotterdam met de adressering: 'tegenover de Duitsche kerk.
Timmermanswerkplaats van A.H. Hooghart omstreeks 1910
Omsteeks 1910 Timmermanswerkplaats van A.H.Hooghart hoek Pruimendijk / Bredestraat of Rijsoordsestraat. Achter de werkplaats loopt de Brede straat Rechts de PruimendijkDe timmermanswerkplaats van Bram Hooghart. Hier zien we een prachtig plaatje van de timmermans werkplaats van Bram Hooghart, die gevestigd was op de hoek van de Rijsoordsestraat en de Pruimendijk. De foto werd gemaakt omstreeks 1910. Een dikke 90 jaar geleden nog mensen te vinden, die de in klederdracht gestoken vrouwen
Pruimendijk
Fam van der Pad Pruimendijk Rijsoord omstreeks 1900. Opname voor de boerderij van Reedijk Middelste zittend met keuvel (muts) Suzanne Klootwijk van der Pad Staand van links naar rechts: Sijgje Klootwijk, Grietje Klootwijk, Maria van Gameren. Zittend: Stijntje Klootwijk, oma van der Pad en Neeltje Klootwijk. Kind Piet Kruithof
Het Zwaantje.
Rijsoord het Zwaantje in 1910.
Hoek Lagendijk - Rijksstraatweg.
De Bellevue met op de achtergrond de watertoren van Rijsoord.
Herberg het wapen van Rijsoord.
De Heer J.Freling, voorheen ober van Hotel Atlanta te R'dam, heeft het aangedurfd te heropenen en geheel te doen restaureeren het vroeger zo welbekende Hotel-Restaurant "Het Wapen Van Rijsoord".
Pentekening Hervormde Kerk en tram.
Rijsoord gelegen aan de "Waal"is een der schilderachtigste plekjes van het eiland IJsselmonde, kan per RTM op een namiddag bezocht worden. Getekende reclamekaart van hotel Warendorp.
De Ned. Herv.kerk van Rijsoord.
Schoolhoofd Sloof in roeiboot voor zijn school. Rechts van de kerk het schoolhuis met daarachter de school. Achter de kerk links de pastorie gebouwd eind 17e eeuw. De Ned. Herv Kerk van Rijsoord gebouwd in 1832 en de ansichtkaart is van 1902. Rechts van de kerk het toenmalige schoolhuis van meester J.C. de Back. De grote deuren gaven toegang tot het achtergelegen schoollokalen.
Rijksstraatweg.
Uitgave van G.Hooimeijer Rijsoord de vroegere drogist van Rijsoord. Ook begrafenis ondernemer. Foto uit 1939
De Hervormde kerk
Zicht op het vroegere hotel "Warendorp", Later het Wapen van Rijsoord. Voor het hotel de schuur de zgn. paardenstal met hooizolder
Straatweg te Rijsoord
Re. De fietser komt uit de Mauritsweg
Hotel Warendorp aan de Rijksstraatweg bij de brug
Zicht op het vroegere hotel Warendorp, later het wapen van Rijsoord Voor het hotel een schuur , de zgn paardenstal met hooizolder. Links de Hervormde Kerk en school Hotel van Daan Warendorp, de voorganger van de heer VINK. Eigenaar van 1880 tot 1905. Foto uit 1903 De trambaan was nog niet aangelegd .
Straatweg met Ned.Herv.Kerk te Rijsoord.
Straatweg met Ned.Herv.Kerk te Rijsoord.
Hervormde Kerk met stoomtram.
Foto uit 1905. Op de achtergrond de Hervormde kerk met op de voorgrond de stoomtram bij de halteplaats bij de brug van Rijsoord en Hotel Warendorp gereed voor vertrek naar Barendrecht. Locomotief en personenwagon met een wagen voor post- en vrachtgoed. Een tram op een rustige dag, op drukke dagen werden er extra wagons aangekoppeld. Naast de halte bij het wapen van Rijsoord was er ook een laadstation voor suikerbieten bij het Schalksedijkje.
Verkeer Rijksstraatweg omstreeks 1960
Deze Volvo komt Rijsoord binnen. Dit is de auto van gebroeders Voesten uit Limburg en kwam en ging iedere dag vanuit Brabant. Op de achtergrond de Hervormde kerk.
Tram met Rechthuis
1905 De halte bij de Rijsoordsebrug op de lijn Zwijndrecht -Middeldijk (barendrecht).
Rijksstraatweg
Tussen de Rijksstraatweg en de Waaldijk stond tot 1969 de watertoren van Rijsoord
Rijksstraatweg
Rijksstraatweg t.hv. Hervormde kerk, openbare school en herberg het Wapen van Rijsoord
Rijksstraatweg
Hotel Warendorp t.h.v.de Rijsoordse brug
Westeind Rijsoord
Rijksstraatweg
Hotel en pension Vink t.h.v. de Rijsoordse brug
Brug nabij Wapen van Rijsoord
Rechts het hotel en pension G.Vink 1906 en links achter de bomen de boerderij van Gerrit de Zeeuw aan de Rijsoordsestraat, Het zeilbootje op deze hoek behoorde aan het hotel van Vink en werd door de Amerikaanse schilders gebruikt
Hervormde kerk met rest Wapen van Rijsoord
Wapen van Rijsoord met bovenmeesterswoning links
Hervormde kerk met het wapen van Rijsoord
hervormde kerk met wapen van Rijsoord
Tram met Wapen van Rijsoord
Brug over de Waal en Wapen van Rijsoord
Bouw van twee woningen aan de Rijksstraatweg
Tijdens de tweede wereldoorlog werden voor rekening van bakker van der Linden te Rijsoord twee woningen gebouwd. Op een der ruiten werd met kalk de "W"geschreven. Dit toonde stilzwijgend de aanhankelijkheid met koningin Wilhelmina.
Rijksstraatweg Richting "het Wapen van Rijsoord"
Wijkgebouw Ned.Herv. Gem. Rijsoord
Wapen van Rijsoord
Wapten van Rijsoord met zicht op de Kikker.
Wapen van Rijsoord
Zij-aanzicht van herberg "'t Wapen van Rijsoord".
Pieternella Lagendijk-Moret
Op de foto: Pieternella Lagendijk-Moret, geb. Rijsoord 13 augustus 1894, overl. Ridderkerk 13 februari 1983, gehuwd met Arie Lagendijk, timmerman te Rijsoord, geb. Rijsoord 1 december 1895, overl. Rotterdam 13 oktober 1972, staande met hun herdershond voor de timmermanswerkplaats naast hun woning aan de Rijksstraatweg 125 te Rijsoord.
Het wapen van Rijsoord met de molen op de achtergrond
Het Wapen van Rijsoord met de korenmolen op de achtergrond langs de Waaldijk. Sinds de verplaatsing begin 1990, staat de molen nu aan de Waalweg,
Rijksstraatweg richting NH-kerk.
Rechts het Wapen van Rijsoord.
/Opslag van rubberonderdelen zachte Bakker
Groep mensen nabij het Wapen van Rijsoord en voormalige stallen voor paarden omsreeks 1900
Luchtfoto Rijsoord
Panarama Rijsoord
Brug over de Waal
Brug over de Waal met de stoomtrein die op weg is naar Zwijndrecht. Geheel rechts de Rijsoordsestraat Een plattelandsgemeente aan de Waal. Belangrijk voor Rijsoord was de Rijsoordse brug die sinds 1543 de Ridderkerkse en de Zwijndrechtse waard verbindt. Heel lang werd bruggeld geheven met uitzondering van hen die met hun landerijen onder de schouw van de Zwijndrechtse waard vielen. Zij konden voor niets over. De naam is wellicht ontleend aan het rijshout wat hier veel voor kwam.
Ned. Herv. Kerk Rijsoord
De Brug rond 1900 links Wapen van Rijsoord.
Rijksstaatweg t.h.v. Wapen van Rijsoord
Rijsoord Westzijde
Ned. Herv. Kerk Rijsoord
Nederlandse Herv.kerk met een bus van de Ragom
Omstreeks 1940. Er stopt een ragom bus aan de halte bij Nederlandse Hervormde Kerk van Rijsoord. Zo te zien wordt de trambaan nog gebruikt, want deze ligt er nog goed bij. Met daarnaast het huis van de openbare school,een vooroorlogse foto.
Rijsoord gelegen aan de Waal
Een oude tekening met opschrift uit de oude tijd.
briefkaart met foto rijsoord
Rijksstraatweg hotel anno 1918
De stoomtram bij de halte bij de rijsoordse brug met op de achtergrond het hotel van Warendorp
Omgeving Rijsoordsebrug met pension G. Vink
Het raam op het voorste dakdeel werd aangebracht ten gerieve van de kunstschilders, die er een atelier hadden en graag over voldoende daglicht wilden beschikken.
Rijsoordse brug Ned Herv kerk
Ned herv kerk met brug en wapen van Rijsoord
Rijsoordse brug met Hotel Warendorp
Vertrekkende stoomtram in de richting Zwijndrecht. Deze halte was de hoofdhalte van Rijsoord.
Rijsoordsbrug omstreeks 1900
De brug van Rijsoord De brug van Rijsoord heeft een veelbewogen bestaan achter de rug. Belangrijk voor Rijsoord was deze brug, die de Ridderkerkse Waard ver¬bond met de Zwijndrechtse Waard. In 1543 was hij er al. Heel lang werd hier bruggeld geheven. Zij, die met hun landerijen onder de schouw van de Zwijndrechtse Waard vielen, konden voor niets over. Dat was niet altijd het geval geweest. Toen de Spanjaarden, brandschat¬tend zich terugtrokken vanuit de Zwijndrechtse Waard moest ook de Rijsoordse brug het ontgelden. Hij werd totaal vernield. Een zekere Aert van der Graef bouwde voor 1450 ponden een nieuwe brug die na dertig jaar door 'ouderdom en lanck gebruyk vergaen ende ontrampo-neerd werd bevonden'. Uit zuinigheid wilde men een grote veerschuit in gebruik nemen. Schout Leendert van Driel echter kwam met het plan de brug op zijn kosten te herstellen en het onderhoud voor zijn rekening te nemen mits hij alle rechten erbij over kon nemen. Toen van Driel de vereiste goedkeuring had ontvangen ging hij onmiddellijk er toe over ook van de 'vrijgestelde Waard bewoners' bruggeld te eisen. Dit geschil leidde tot een rechterlijke uitspraak waarbij de Waardbewoners door een afkoopsom vrijgesteld zouden blijven. Bron: Het Hoogheemraadschap van de Zwijndrechtse Waard
Rijsoordse brug omstreeks 1922
Rijsoord gezien vanaf de brug
Dordtsestraatweg Rijsoord
Dordtsestraatweg Rijsoord. Uitgave van S. de Waard te H.I.Ambacht
Straatweg Rijsoord
De oude trambaan over de brug Rechts staat het huis van fam. Wilschut Foto omstreeks 1915.
gezicht op Rijsoord vanaf de brug
Straatweg rijsoord poststempel 1925
Rijsoordse straatweg thv dr Hoogsandweg
Het huis na de kapper Breur is de motoren en rijwielhandel van Arie de Jong (fb)
Rijsoordse straatweg kruising Lagendijk
Straatweg Rijsoord 1932
Straatweg Rijsoord thv Bestebreurtje ( Het Zwaantje)
De actie op deze foto : Men is aan het bomen kappen.! Aan de linkerzijde van de weg liggen delen van de stam. De man die op zijn ene knie zit is waarschijnlijk met een trekzaag bezig de stam in kleine delen te zagen. De takken zijn het eerst afgezaagd,die liggen aan de rechterkant in berm. A.v.W.
Boerderij Landzicht gezien van af de Zwaan
De boerderij "Landzigt" ligt aan de Rijksstraatweg te Rijsoord, aan het begin van de buurtschap "de Zwaan", in het voormalige hoogheemraadschap "de Zwijndrechtse Waard". De hoeve dateert van rond1750 en is oorspronkelijk een vlassersboerderij. Sinds 1830 wordt hij bewoond door de familie Plaisier. De bewoner Jan Plaisier met zijn gezin is de vijfde generatie Plaisier. De boerderij is een aantal malen grondig verbouwd en aangepast aan de eisen des tijds. In de voorgevel zitten ca. zeven kogelgaten. Deze zijn tijdens de eerste oorlogsdag van 1940 ontstaan dooreen beschieting van een Nederlands vliegtuig (G1) opeen Duitse colonne. Wonderwel zijn er onder de bewoners geen slachtoffers gevallen.De familie Plaisier had generaties lang een vlasserij. Deze bedrijfstak is sedert 1965 vrijwel uit Nederland verdwenen. Nu wordt de boerderij gebruikt als boomkwekerij en landbouwbedrijf. Op de foto, gemaakt inde zomer van 1904, staat de grootvader van de huidige bewoner, Arie Jacob, met een aantal gezinsleden en buurtbewoners
Rijsoord het Zwaantje in 1910
Rijsoord het Zwaantje in 1910 Buurtschap aan de Rijksstraatweg die al vanouds "het zwaantje", een naam die ontleend is aan een 17e eeuwse uitspanning en pleisterplaats aldaar.
Rijsoord de Zwaan +/- 1935
Rijsoord de Zwaan +/- 1935
Rijsoord de Zwaan !910
Rijsoord Westzijde +/- 1950
Herberg Wapen van Rijsoord
tekening uit 1799 Hervormde kerk met een begrafenis
Prent uit 1799 van het dorp Rijsoord met de oude kerk vervaardigd door Bendorp. Links de kerk gesticht in de jaren 1334-1336. Geheel techts de is nog juist de oprit van de brug zichtbaar
RTM Rijsoord 1941 t.h.v. Cafe de Bellevue
Wapen van Rijsoord
tekening "t dorp Rijsoord
Omnibus op de RijsoordsBrug met Bus op achtergrond Herv kerk
1925 Auto Omnibusdienst "Rijsoord". Getoonde bus was een T-Ford met 16 zitplaatsen
Brug gezien vanaf de Waalweg rechts is nu de Theetuin
Foto uit omstreeks 1900. De brug gezien vanaf de Waalweg De Rijsoordse brug, de zogenaamde ijzeren brug uit 1877
't Wapen van Rijsoord
Bakkerswinkel van de Linden thv Geref. kerk omstreeks 1902
Foto uit 1902 In 1948 Bakker firma L.T van der Linden hadden ook winkels in Rotterdam hoek van het Mijnsherenplein en Heenvlietstraat Het verse brood werd aangeleverd per auto vanuit Rijsoord. Links de bakkerswinkel van L.T. van der Linden. Rechts de tramlijn die waarvan de rails zijn afgebroken in december 1942..
Hotel Boon ( Wapen van Rijsoord).
Hotel Boon (nu Wapen van Rijsoord). Rechts het talud voor de stoomtram van RTM
de korenmolen in Rijsoord.
Rijsoord 't Zwaantje omstreeks 1920.
Rechts de kruidenierswinkel, sinds omstreeks 1930 bewoond door Hr Spaan. 3e huis vanaf rechts de timmerfabriek van Gebr Bestebreurtje. Links op de achtergrond de slagerij van Rijsdijk later sigarenwinkel van Van der Wel.
Het Zwaantje met houten Hervormde kerkje.
Rijsoord, hoek 't Zwaantje Westzijde. Het houten hervormde kerkje is rechts nog net te zien. Foto van omstreeks 1960.
Het Oude Tolhuis
De Tol De 'snelweg' die het eiland IJselmonde doorsneed werd in de wegenlegger aangeduid als grote Rijksweg der 1ste klasse no. 7. De weg werd verhard in 1888. Langs de noordoostelijke berm werd het smalspoor van de Rotterdamse Tramweg Maatschappij aangelegd. Aan deze weg stond een van de tolhuizen die het eiland kende. Het huisje stond nabij het 'drielandenpunt' Rijsoord - Sandelingenambacht - Kijfhoek. De tol heeft echter sinds 1866 alle betekenis verloren. Op deze driesprong rest alleen nog gras en een enkele boom. Daar splitste zich de weg richting Rijsoord en werd de Rijsoordsesteeg genoemd. De toenemende drukte noopte de regering in 1936 tot aanleg van Rijksweg 16, die de functie van de overbelaste Rijsoordsesteeg en Langeweg en het Zwijndrechtse veer moest overnemen. Bron: Het Hoogheemraadschap van de Zwijndrechtse Waard. Laatst bewoond door Leen Huizer en in 1969 door een auto geramd. Afgebroken in 1972.
Uitbreiding van Rijksweg 16 terhoogte van Rijsoord
Uitbreiding van Rijksweg 16 terhoogte van viaduct Rijsoord
Uitbreiding van Rijksweg 16 terhoogte van Rijsoord
Uitbreiding van Rijksweg 16 terhoogte van Rijsoord
Uitbreiding van Rijksweg 16 terhoogte van Rijsoord
Uitbreiding van Rijksweg 16 terhoogte van Rijsoord
Splitsing A15 en A16 t.h.v. de Geerlaan
Vanuit Rijsoord oversteken naar Dordrecht. Twee baan oversteken. Was geen ideale situatie, maar het verkeer ging nog niet zo snel als nu en met de drukten van nu is zo’n situatie niet meer voor te stellen.
Breestraat gezien vanaf de Waal
Het huis op de voorgrond werd bewoond door de smid Maarten Wilschut Later door fam.Broekhuizen,sigarenmaker. Een prachtige inkijk in de Breestraat (Breje straat zeiden die van Rijsoord) vanaf de tram-baan. De tegenwoordige naam is Rijsoordsestraat, immers lopende binnen Ridderkerks gebied naar Rijsoord! In vroeger tijd ging alle verkeer (vóór de aanleg van de Koninklijke Straatweg dan) langs de Burghoeve (stee Van der Poel met de muurijzers 1776) over een stukje Pruimendijk en door de Rijsoordse straat, die in een nog vroeger stadium Veerweg heette De weg lag op de uiterwaard en was oorspronkelijk veel korter dan nu, daar de Waal een stuk breder was. Enkele malen is deze veerweg verlengd, zo bijv. in 1615, toen de heren van Reijerwaard toestemming gaven om de weg aan Ridderkerkse zijde met 5 a 6 roeden te verlengen ten einde met een kortere brug te kunnen volstaan. Het werk werd uitgevoerd door de Schout van Rijsoord, Leendert Foppens (van Driel), die zich op l oktober kwam melden om te vragen, waar hij de benodigde aarde zou mogen uitgraven
Rijsoordsestraat
De winkel rechts is van bakker Teun van der Waal, daarnaast de bakkerswinkel van Govert de Kool.
Rijsoordse straat (Breestraat)
Rijsoordsestraat
Op de hoek Rijsoordsestraat-Pruimendijk. In het huis recht woonden ooit Gerard van Hal en later Gerrit van Kooten Straatbeeld met veel bewoners uit de omgeving op de foto, een oude opname uit 1928 Namen: Marie van der Leer, mevr de Groot, Net Baas, Arie Blaak, Trijn van Hal, Gerard van Hal, Henk Liebeek, Wim de Koning en Huib van der Leer
Rijsoordsestraat omstreeks 1943 vanaf de brug
Rechts boerderij de Zeeuw. Omstreeks 1943
Rijsoordsestraat
Rijsoordsestraat no 20. Een foto van 20 maart 1996 en laat zien een voormalige woning omgebouwd naar garage
Rijsoordsestraat omstreeks 1910
De man links in de paal is Gerrit Hollander ca. 1910/1911 Op de foto de boerderij van Gerrit de Zeeuw.
Breestraat later Rijsoordsestraat
De zwarte schuur is van de fam.Gerrit de Zeeuw, later is de boerderij afgebrand. Poststempel 26.8.1913 Haarlem
Rijsoordsestraat
Ook wel de "Breede Straat"genoemd gezien vanaf de Waalzijde Rechts de vroegere winkel van bakker de Kool, later de winkel van Bakker Teun van der Waal
Rijsoordsestraat 2016
De Rijsoordse Straat, bij heel veel mensen nog wel bekend onder zijn oude naam Breestraat, doet allang geen dienst meer voor het doorgaand verkeer. Eeuwenlang echter trok door dit straatje alle verkeer tussen Rotterdam en Dordrecht. In 1821 kwam daaraan pas een einde. In dat jaar werd de Rijsoordse brug in een andere positie gebracht en een nieuwe aansluiting gemaakt op de Pruimendijk (droge Waaldijk) door de uiterwaard die aan de brugzijde nog wat werd aangeplempt. De Rijsoordsestraat is gegroeid uit de oorspronkelijke Veerdam aan de Ridderkerkse waaloever, die enkele malen werd verlengd, zodat de Waal ter plaatse steeds smaller is geworden.
Rijsoordsestraat
Straatbeeld met kinderen voor WO-2
Rijsoordsestraat
Links het Huis "de Brug". Gezien vanaf de Rijksstraatweg. Aan de rechterkant ziet U het woonhuis Rijsoordsestraat 21, waar vroeger nog een vlasschuur aangebouwd was. Tot 1971 werd het woonhuis in 2 gedeelten door 2 zussen bewoond. Wij, fam Janse, hebben nadat beide zussen vertrokken waren naar een verzorgingshuis het gehele pand in overleg met de gemeente gerestaureerd en er gewoond tot 1985
Schalksedijkje gezien richting Het Wapen van Rijsoord
Boerderij Bouwlust
Tekst achterzijde Ridderkerk Wijk Rijsoord, Voorweg 2 Oudhollandse Boerderij Bouwlust
Waaldijk Rijsoord woonhuis dames van der Staay,
Woonhuis van Dammis van der Staay
De Korenmolen "De Kersenboom" Laatste molenaar De Kool
De molen van Rijsoord. Een bouwwerk, hetgeen in 1822 in bedrijf werd gesteld, stond aan de Waaldijk (hoek Rijksstraatweg). De eerste steen werd gelegd door Arie Karseboom, oud 5 jaar, op 16 maart 1822, gebouwd in opdracht van Van der Ven, die de molen, voordat deze was afgebouwd, heeft overgedaan aan Gerrit Dijksman de Kool. De familie de Kool heeft tot het laatst gebruik van de molen gemaakt als graanmolen. Deze familie was één van de bekenste meel- leveranciers aan alle bakkers in de omtrek. De molen is verkocht aan apotheker Timmers die het buitenaanzicht heeft laten restaureren. Het geheel vormt toen nog een fraai gezicht. ln vroeger jaren waren er nog enkele molens in Ridderkerk, waarvan alleen het on derste gedeelte is overgebleven. Deze zijn nu in gebruik als woonhuis, één aan het Bolnesserdijkje en één aan de Ring dijk te Ridderkerk. De molen is heden verplaatst naar de Waalweg ivm met slechte windvang
Bodedienst Joost Hooijmeijer
Foto uit omstreeks 1885 Met gekruisde armen staat Joost Hooijmeijer aan de Waaldijk Rijsoord bij zijn paard en wagen waarmee hij een dagelijkse bodedienst onderhield tussen Rijsoord en Dordrecht.
Vlasserij van Nes de Naant aan de Waaldijk
Foto tussen 1925 en 1930 Waaldijk. Jongens uit de vlasserij van Van Nes. Vlnr: Bas Schop, Job Romein, Piet Klootwijk, Kees de Ruiter, Henk de Ruiter, Maarten Levering en Leen Zevenbergen. De Naant op Rijsoord. De boer die daar woonde had geen kinderen en noemde de boerderij naar zijn buurmeisje, Naantje en stond aan de Oudentijk schuin tegenover de watertoren
De watertoren van Rijsoord
De watertoren van Rijsoord
Woonhuis met Vllasschuur van de fam.Gerrit van Nes
Woonhuis Families van Nes aan de Waalweg 11 Ridderkerk-Rijsoord
Toegang naar de Waalweg met rechts het Wapen van Rijsoord
Straatbeeld met Pension Noorlander
In het begin van de twintigste eeuw werd Rijsoord veel bezocht door buitenlandse schilders die hun tijdelijk onderkomen vonden in dit Pension Noorlander.
Waalweg richting 'Twapen van Rijsoord 1973
Rustiek gelegen het Wapen van Rijsoord nabij de brug over de Waal
Waalweg 1913
Vrouw in klederdracht met kind en vrouw met tobbe wasgoed. Zij heeft gebruik gemaakt van de 'stap' in de Waal waar het wasgoed kon worden gespoeld. Wat aan Rijsoord nog heel lang een bijzondere charme heeft verleend, was het hoog opgaande geboomte langs de Straatweg en zoals op deze foto is te zien, ook langs de Waalweg. Deze opname van de Waalweg is uit 1913. Het is waarschijnlijk de combinatie van de statige bomen met de altijd rustige Waal en de wijde polders, die vroeger de landschapsschilders zo aantrok. Veel anders valt er immers in onze omgeving niet te bewonderen, maar voor velen was dat genoeg. De Waalweg verbindt Rijsoord met Heerjansdam via Strevelshoek, een gehucht dat met Rijsoord is verbonden en slechts uit enkele huizen bestaat. In de tijd van de republiek was Strevelshoek een heerlijkheid en dus werd het een zelfstandige gemeente in het Koninkrijk. Dit bestaan duurde tot l januari 1846 toen de samenvoeging met Rijsoord een feit werd.
Ansichtkaart met poststempel 1939
Kaart was gericht aan Soldaat Fop Sterkenburg Op de achtergrond Het wapen van Rijsoord met links de boerderij De Zeeuw
Waalweg met poststempel 1933
Ooit heette het restaurant 'Hotel Warendorp' toen 'De Prins van Oranje'' daarana 'Herberg 't Wapen van Rijsoord" gezien vanaf de Waalweg. Op de achtergrond paard en wagen met boerderij fam. De Zeeuw
Molen de Kersenboom aan
Molen de Kersenboom van de Stichting De Rijsoordse molen
Hotel Warendorp 1908
Nadien werd dit Restaurant Herberg 'Het Wapen van Rijsoord'. Links op de voorgrond Hans Freeling. Wat aan Rijsoord nog heel lang een bijzondere charme heeft verleend, was het hoog opgaande geboomte langs de Straatweg en zoals op deze foto is te zien, ook langs de Waalweg. Deze opnamen van de Waalweg zijn van 1908 . Het is waarschijnlijk de combinatie van de statige bomen met de altijd rustige Waal en de wijde polders, die vroeger de landschapsschilders zo aantrok. Veel anders valt er immers in onze omgeving niet te bewonderen, maar voor velen was dat genoeg. De Waalweg verbindt Rijsoord met Heerjansdam via Strevelshoek, een gehucht dat met Rijsoord is verbonden en slechts uit enkele huizen bestaat. In de tijd van de republiek was Strevelshoek een heerlijkheid en dus werd het een zelfstandige gemeente in het Koninkrijk. Dit bestaan duurde tot l januari 1846 toen de samenvoeging met Rijsoord een feit werd.
Gezicht op Wapen van Rijsoord +/- 1940 - 45
rechts voor het pension Noorlander en daarachter het woonhuis van fam.Van Dalen.
Wapensteen in de voorgevel Waalweg 7
Wapensteen gemetseld in de voorgevel van het pand Waalweg no. 7 en gedateerd 1671. De steen geeft behalve het wapen van Rijsoord het alliantiewapen van het echtpaar Arend Sonne- maens en Catharina de Carpentier Arend was in 1638 zijn vader opgevolgd als ambachtsheer van Rijsoord. Eén van zijn 5 dochters, Catharina, trouwde in 1667 met Johannes Leroy, die in dat jaar predikant was geworden in Rijsoord en daar zou blijven tot 1704. Deze steen is niet afkomstig van de kerk maar van een niet meer bestaande boerderij, eigendom van de familie C oert.
Hotel Freling +/- 1950
Gezzien vanaf de Waalweg richting de Rijsoordse brug 2 personen zijn aan het vissen
Hotel Warendorp
Links op de voorgrond Hans Freeling In de annalen van de dorpsgeschiedenis van Rijsoord wordt met zekere trots gewag gemaakt van de oprichting in 1839 van de afdeling van de Maatschappij tot Nut van het Algemeen. Een instelling die alom in de lande, zeker op het platte land, van grote betekenis is geweest. Deze belangrijke gebeurtenis vond plaats in de herberg ‘De “gins van Oranje’ (later Hotel Warendorp, tegenwoordig Wapen van Rijsoord). Dit logement was een begrip op het eiland IJsselmonde. De reizigers per diligencemoesten hier uitstappen voor het verwisselen van de paarden. Bovendien was deze zo centraal gelegen uitspanning zeer in trek bi] de bewoners uit de omringende plaatsen. Vooral wanneer op de Waat geschaatst werd. Zelfs mensen uit de stad kwamen er graag naar toe voor feesten en trouwerijen. ‘s Zomers maakte men er graag een uitstapje van omdat de omgeving zo schilderachtig was.
Nieuwbouw de Landerij van Rijsoord 2022
Nieuwbouw de Landerij van Rijsoord 2022
Aanleg bouwterrein 2024
Foto uit 2024 Aanleg bouwterrein langs de Geerlaan in Rijsoord
Wintergezicht op de molen aan de Waal.
Het winterse Waaltje wen zag het er naar uit dat we in december jl. de schaatsen onder konden binden maar met het weerbeeld met de hoge temperaturen van afgelopen maanden is dit ver weg. Vorst en sneeuw gaven het bovenstaand beeld zoals te zien is op bovenstaande foto eind 1980 van het Waaltje waarvan het ijs bedekt is met een dunne laag sneeuw. Op de voorgrond de berm van de Waalweg met zicht op de molen "De Kersenboom”, op zijn vroegere plaats aan de Waaldijk. Deze molen stamt uit 1822 en is er één van het type grondzeiler, een molen zonder stelling en waar- bij de wieken dicht bij de grond komen. Deze molen is in 1991 verplaatst naar de overzijde van het Waaltje. De schaatsliefhebbers van Rijsoord en omstreken moeten hun geduld nog even bewaren tot een volgende vorst~ periode en denken aan het volgende gedicht uit omstreeks 1900 van predikant/schrijver E. Laurillardt als het water met ijs is bevloerd, ' wordt haastig het staal aan de voetzool gesnoerd en duizenden krassen doorwoelen, doorsnijden, doorploegen de spiegelende baan, waar vlaggen op wapperen en tenten op staan en vrolijke scharen op joelen.
Schaatsen op de Waal
IJsbaan Rijsoord 1963.
Fam. Wilschut langs de Waal
De familie Wilschut op het reeds dooiend ijs op de Waal te Rijsoord. Foto uit omstreeks 1910
Koffiehuis Rijsoord
Zicht op de Theetuin Rijsoord
vanaf de Rijksstraatweg.
Waalzicht richting het Wapen van Rijsoord.
De Waal
Het Rijsoordse koffiehuis en de Rijsoordse brug
Rijsoordse brug met hotel Warendorp.
Wapen van Rijsoord 1906.
Waalgezicht Rijsoord.
Zicht op schoolhuis, historische panden
en het wapen van Rijsoord.
Panorama Rijsoord.
Verzamelbeelden Rijsoord
Diverse gezichten op de Waal
Verzamelbeelden Rijsoord
Mauritsweg-Gezicht op de Waal-Geref.kerk-Ned.Herv.kerk
Verzamelbeelden Rijsoord en Slikkerveer
Molen Rijsoord-Huys ten Donck(Slikkerveer)-de Waal
Verzamelbeelden Rijsoord
de Waal-Straatweg-Mauritsweg-Ned.Herv.kerk-Molen
Verzamelbeelden Rijsoord
Molen-Mauritsweg-Rijksstraatweg-Kleuterschool aan de Gerard Alewijnzstraat-Schalksedijkje
Verzamelbeelden Rijsoord
Waalgezicht-Ned.Herv. Kerk-Zwaantje-Mauritsweg
Verzamelbeelden Rijsoord
Rijksstraatweg-brug met Waal-Oudendijk(Waaldijk)-Breestraat(Rijsoordsestraat)
Verzamelbeelden Rijsoord
Rijksstraatweg-De Schalk (Schalksedijkje)-Ned.Herv. Kerk- Brug met de Waal- Stoomtram-Hotel Warendorp-Oudendijk-(Waaldijk)-Rijksstraatweg-Breestraat (Rijsoordsestraat)-
Groeten uit Rijsoord
Het Wapen van Rijsoord
Groeten uit Rijsoord
Geref. Kerk
Groeten uit Rijsoord
Ned.Herv. Kerk
Groeten uit Rijsoord
Fantasiekaart 6-6-1918 per militaire post
Groeten uit Rijsoord
Groeten uit Rijsoord
Molen aan de Waalweg
Groeten uit Rijsoord
Boerderij de IDA HOEVE
Komende van Rijsoord treft u links op de foto de boerderij aan. rechts Pruimendijk 314/316 Het huis waar de fam. Paulus (Pauw) Hollander woonde
Klompenmakerij van Kooten aan de Pruimendijk
Hier zijn we gekomen binnen het bereik van de kerkelijke gemeente Rijsoord. De werkplaats hierboven afgebeeld, was de klompenmakerij van Van Kooten, die al heel lang niet meer als zodanig bestaat. Het huis staat er niet meer maar de struise jongedame met het melkjuk is mej. Antje van Kooten. Vlnr : Jan van Kooten, Antje van Kooten , Hendrik van Kooten , mevr Biesbroek-Provilie, Bas Biesbroek, Bas van der Jagt, mevr van Kooten, M (Giel) van Kooten Verdere informatie: Mw. Biesbroek = Jannetje Provilij, * 22.8.1879 te H.I.A. + 17.7.1958 te Dordrecht, gehuwd met: (ook op de foto) - Bastiaan Biesbroek * 12.1.1878 te Ridderkerk en + 9.3.1964 te Dordrecht
Pruimendijk Rijsoord
De Pruimendijk, vroeger Droge Waaldijk of korter Drogedijk geheten is de zuidelijke grens van Oud Reyerwaard en behoort vanouds tot Ridderkerk. Om allerlei practische redenen wordt bij de verdeling in wijken van onze nogal uitgestrekte gemeente de Pruimendijk bij Rijsoord gerekend evenals de Straatweg, de Oude Dijk en de Mauritsweg. Het eigenlijke Rijsoord (in 1845 al vergroot met Strevelshoek) was alleen het stukje over de Waalbrug,
Pruimendijk
Wij stappen hier van het Oostendamse gedeelte van de Pruimendijk over op het Rijsoordse. In de onmiddellijke nabijheid van onderstaande autogarage van De Jong stuitte men in 1963 bij rioleringswerkzaamheden op metselwerk van omstreeks 1350-1370. Een onderzoek door de heer C. Hoek, stadsarcheoloog van Rotterdam, bracht aan het licht dat het hier de resten betrof van een borch die bij de grote overstroming van 1373/74 is vernield zoals ook het Huis te Woude nabij Slikkerveer. Na de overstroming werd hetgeen nog over was gesloopt. Er kon slechts een gedeelte van het complex worden bloot gelegd in 1963, maar de heer Hoek vond ook nog bewijzen dat deze oeverwal al voor het jaar 1200 werd bewoond.
Pruimendijk, Rijsoord
Rechts de de boerderij van Reedijk
Werkplaats met rechts woonhuis
Smederij is gelegen aan de Pruimendijk te Rijsoord links de werkplaats
Smederij 2005
Smederij is gelegen aan de Pruimendijk te Rijsoord rechts midden is het begin van de Pruimendijk doorlopend naar links onder. Naar rechts onder is de Alewijnstraat
Hulpkantoor Rabobank Rijsoord in 1964
Vergadercentrum "De Bron" aan de Mauritsweg Rijsoord Op de foto Wout Haasjes die in het prille begin vanuit Ridderkerk bankzaken deed in Rijsoord Een opname uit 1964.
Bijkantoor te Rijsoord aan de Rijksstraatweg 1969
Bijkantoor Rabobank te Rijsoord aan de Rijksstraatweg 2005
Bijkantoor Rabobank te Rijsoord aan de Rijksstraatweg
Vanaf 1969 tot 2007
Postkantoor aan de Mauritsweg Rijsoord.
Postkantoor aan de Mauritsweg Rijsoord tot 1993. Uitgave: Het Geschenkenhuis, Pruimendijk 2 te Rijsoord.
Postkantoor Mauritsweg Rijsoord.
Het huis rechts op de foto met de gebroken kap is het postkantoor. In hetzelfde pand, maar wel uitgebreid met een "klompenhokje" tegen de zuidgevel.
Kees (mi.) en Bram (li.) Hooghart
Op deze foto staat in het midden Kees Hooghart, links Bram Hooghart rechts Joop Rutten uit Rijsoord
Werkplaats met werknemers
Foto uit omstreeks 1910. Timmerwerkplaats Hooghart hoek Pruimendijk/Breedestraat (Rijsoordsestraat)
Werkplaats Hooghart aan de Rijsoordsestraat
Pand van het bouwbedrijf Hooghart in Rijsoord. Werkplaats aan de Rijsoordsestraat
Fam. Hooghart uit Rijsoord
Op de foto de grootouders van Esther Hooghart van links naar rechts: Abram Hendrik Hooghart, Bram Hooghart, Marie Hooghart (Nugteren), Jannigje Hooghart-Simons, Cornelis Hooghart, de huishoudster en Jan Hooghart. Datum van de foto is 1924.
Gemeente Personeel voor het oude gemeentehuis
zittend van links naar rechts: 1-IJzerman hoofd electrisch bedrijf Rijsoord 2- Vaandrager veearts Rijsoord 3- Dr. Hoogzand huisarts 4- ? 5- ? 6- van Alphen secretaris 12- juffr Westdorp Foto genomen achter het voormalig gemeentehuis
De eerste vuil containers in Ridderkerk
Foto genomen op nov 1989 in de Mauritshoek Rijsoord met Ton Versteeg chef gemeente reiniging rechts in lange zwarte jas Wethouder Mevr Sterkenburg links Invoering minicontainers in Ridderkerk, die de plastic zak ging vervangen. Hier heeft de wethouder officieel de eerste minicontainer geledigd
A. (Dries)de Winter en J. Kanters met paard en wagen 1938
1938 Andries de Winter en Jan Kanters uit Rijsoord op weg om gier te lossen bij tuinder de Jong op Bolnes
L. Maaskant met de vuilophaalwagen
L.Maaskant met de paard en vuilophaalwagen.te Rijsoord.
Watertoren Slikkerveer omstreeks 1930.
Groeten uit Slikkerveer De FAKKEL 6 april 1906. Niet op Maandag 2 april maar op Woensdag 11 april ten 10.00 uur vond de officiële opening der Drinkwaterleiding dezer gemeente plaats. ln gezelschap van een aantal genodigden, die allen met de bouw en instandhouding te maken hebben, bezich- tigde de Raad de toren te Slikkerveer en daarna de hulptoren te Rijsoord. ln het Rijsoordse koffiehuis werd de maaltijd genuttigd. Daarna toog het gezelschap richting Ridderkerk waar nog onder een gezellige kout en een goed glas wijn aandacht werd gegeven aan deze belangrijke onderne- ming. Bij deze gelegenheid is een steen in de watertoren aangebracht met de tekst: ' Uit voorzorg en tot hulp'. De stichting van het waterleidingsbedrijf kwam niet geheel zonder slag of stoot. Volgens een, in 1882, gehou- den enquête onder 1478 ingezetenen van Ridderkerk stemden slechts 315 vóór en 1163 tégen een waterlei- ding. Eerst op 13 mei 1904 werd door de gemeenteraad besloten een waterleidingbedrijf op te richten.
Watertoren Rijsoord.
Hier ziet U de hulpwatertoren. Het bassin boven de toren had een inhoud van 44000 liter. Deze toren diende om een druk te verkrijgen om die door de te grote afstand van de watertoren te Slikkerveer, te ondersteunen Tussen de bomen door ziet u het Hotel Café Restaurant "Bellevue" dit was tevens de tramhalte Lagendijk. De tram die u ziet werd de Brokkendoos genoemd.
Sloop watertoren Rijsoord in 1966.
De hulpwatertoren in Rijsoord.
De (hulp)watertoren, 20 meter hoog, stond nabij de Lagendijk aan de Waaldijk. Hij is in dienst genomen op 11 April 1906. Na ingebruikstelling van een grondwaterpompstation was de toren niet meer nodig en is hij in 1966 gesloopt.
Watertoren Rijsoord.
Sloop watertoren Rijsoord.
Bestaat uit drie foto's.
Watertoren Rijsoord.
.Gebouwd in 1906 door B.Drinkwaard, de opa van Bas Heijman. Hij heeft ook de watertoren op Slikkerveer gebouwd. Afgebroken in 1966.
Het politiekorps in1946.
De eerste statiefoto na de oorlog van het gemeentelijk politiekorps Ridderkerk in 1946 Zittend v.l.n.r.: P.Lodder, C.de Haan, J.van den Berg, J.Florijn, A. van Straten (inspecteur), D. Dusschooten, G.P.Peduzzi, C.Punt en K.van der Steen. Middelste rij: K.M.Daane, H.de Bode, P.van der Staaij, J.Rijsdijk, IJ.J.Oostdijck, H.C.A.van Straten, A.van der Burg, P.M.Brand en A.de Slegte. Achterste rij: F.Sterkenburg, P.Bijl, H.Tieleman, A.Broekhuizen en M.van der Burg. H.C.A. van Straten (in de tweede rij). was in de oorlog ondergedoken bij H. Kruithof-Verschoor, weduwe van de op 10-5-1940 gesneuvelde F. Kruithof. In mijn studeerkamer nog steeds een schilderijtje van Henk hangt, dat hij bij ons thuis in die periode geschilderd heeft. Hij heeft het gesigneerd op 15-1-1945 met H.C.A. van Straten. Hij was getrouwd met een dochter van De Jong van De Jong Tours. Florijn heette in de volksmond het akkefietje, omdat hij altijd zei: Ik had vanmorgen weer een akkefietje. En soms zei hij in plaats daarvan ook "gevalletje", meen ik me te herinneren. Als ik me verder goed herinner was hij diender in Rijsoord. Aan het verschil in insigne op de pet van pa van Straten resp. Florijn kun je ook zien, wie er hoger was. H.C;A van Straten zat aanvankelijk in zijn korps te Ridderkerk, heeft gesolliciteerd in Haren (Gr.) en de gemeente Rheden (bij Arnhem). In 1951 is hij in Velp (gem. Rheden) terecht gekomen waar hij het tot adjudant en chef van verkeer heeft gebracht. Is in 2009 (een half jaartje na zijn vrouw overleden. Met vriendelijke groet, Arend-Jan van Straten Velp Info van hr Kruithof en Arend Jan van Straten
Allegorische optocht.
Twee agenten van de gemeentelijke politie bij een historisch/allegorische optocht in 1948. Links G.P. Peduzzi, rechts P.Lodder. Zij stelden resp. veldwachter van Gameren uit Rijsoord en Den Ouden uit Ridderkerk voor.
Motorbrigadier
Op de motor brigadier J.Schooneveld met de korenmolen van Rijsoord op de achtergrond.
Zwembad Rijsoord.
Zwembad in Rijsoord.
1934 De Waal . In voorbij gegane glorie ook in Rijsoord was er een zwembad met badmeester van Duin. Met onder andere de dames Ida Plaisier en mevr. Van der Linden.
Gemeentehuis aan de Lagendijk ± 1918.
De achterzijde met de kom van het waaltje waar de schepen konden draaien. Het waaltje liep parallel met de Lagendijk en kwam uit op De Waal in Rijsoord.
Klompenmaker van Cornelis Biesbroek Pruimendijk Rijsoord
De klompenmakerij Cornelis.Biesbroek aan de Pruimendijk. Hij is op 1905 geboren in H.I.Ambacht
Klompenmakerij van de Familie Biesbroek te Rijsoord
Enkele namen bekend OHK
Kruidenierswinkel
Cees van Leeuwen bezorgde voor weduwe Romijn Rijksstraatweg Rijsoord de boodschappen per bakfiets.
Oliehandel
Jan Visser met zijn hondenkar ventte vanuit Rijsoord via de kerkweg toen het 'koolaspad' zijn olie tot in Ridderkerk uit. 'Zondags trad hij op als koster van de Gereformeerde kerk Rijsoord.
Levensmiddelen
Job Kanters uit Rijsoord brengt hier de bestellingen weg per bakfiets
Kruidenierswinkel van Klootwijk
Kruidenierswinkel van de Fam. Klootwijk aan de Pruimendijk te Rijsoord. In het midden Diena Scheurwater
Groentenwinkel van Jaap de Koning
Foto uit 1960 Jaap de Koning dreef een groentenwinkel aan de Rijksstraatweg te Rijsoord. Het paard wacht geduldig tot het "Hort Knol" hoorde.
Levensmiddelen.
Omstreeks 1930. Het begin van het levensmiddelenbedrijf van J.Kanters uit Rijsoord. Deze foto is genomen op de zolder van de Fa. Bestebreurtje.
Kruidenier de Jong aan de Rijksstraatweg Rijsoord
Foto uit omstreeks 1950 Woonhuis en winkel van Floor de Jong. Later dames De Jong aan de Rijksstraatweg Rijsoord. Tegenover de Christelijke Lagere school en de pastorie Gereformeerde kerk..
Kruidenier de Kroon, Mauritsweg 26 te Rijsoord.
Kruidenier de Kroon, Mauritsweg 26 te Rijsoord.. V.l.n.r. Hennie Klootwijk-Braun, Marja Klootwijk, Nel Kroos, Maaike Klootwijk-de Gelder en Jan Klootwijk (eigenaar). ± 1965.
Kruidenier de Kroon, Mauritsweg 26 te Rijsoord.
Kruidenier de Kroon, Mauritsweg 26 te Rijsoord. V.l.n.r. Hennie Klootwijk-Braun, Nel Kroos en Jan Klootwijk (eigenaar). ± 1965.
Levensmiddelenbedrijf Job Kanters te Rijsoord
Levensmiddelenbedrijf Job Kanters te Rijsoord. Hier aan de Ringdijk Ridderkerk met zijn wagen waarmede hij de huizen langs ging om zijn waren te venten
Kruidenier aan de Mauritsweg
1945 Kruidenier en Grutterwaren van Jan Klootwijk aan de Mauritsweg Rijsoord. Op deze foto staan van links naar rechts, Maaike, de vrouw van Jan Klootwijk, de vader en moeder van Maaike (vader en moeder de Gelder) aan de Mauritsweg 27
Kruidenier de Kroon, Mauritsweg 26 te Rijsoord.
Kruidenier de Kroon, Mauritsweg 26 te Rijsoord.V.l.n.r. Hennie Klootwijk-Braun, Marja Klootwijk, Nel Kroos, Maaike Klootwijk-de Gelder en Jan Klootwijk (eigenaar). ± 1965.
Kruidenier de Kroon, Mauritsweg 26 te Rijsoord.
Kruidenier de Kroon, Mauritsweg 26 te Rijsoord. Interieur winkel van Jan Klootwijk, omstreeks 1965.
Kruidenier de Kroon, Mauritsweg 26 te Rijsoord.
Kruidenier de Kroon, Mauritsweg 26 te Rijsoord. Interieur winkel van Jan Klootwijk, omstreeks 1965.
Kruidenier de Kroon, Mauritsweg 26 te Rijsoord.
Kruidenier de Kroon, Mauritsweg 26 te Rijsoord. Eigenaar Jan Klootwijk met jongste dochter Marja Klootwijk.
Gerrit Vught
Gerrit Vught uit Krimpen aan de Lek op weg naar zijn familie in Rijsoord om ze te bevoorraden. Hij had zijn belastingplaatje niet op de fiets maar op zijn jas.
Rijsoord 1945 Dhr Muilwijk
1945 Dhr. G.Muilwijk met zijn negtie. Later had hij een winkel aan her Margrietplein
Winkel van Kanters aan het plantsoentje
Winkel van Jaap Kanters aan het plantsoentje van de Mauritsweg in Rijsoord. Het bestelbusje van Saarloos en zoon staat met de bestelling voor de woning no 212 - 214
Kruidenierswinkel Jaap Kanters Mauritsweg Rijsoord.
Kruidenierswinkel Jaap Kanters Mauritsweg 212 Rijsoord. Achter de toonbank de dochter van Kanters. Een onbekende dame voor de toonbank
Levensmiddelenbezorger Gerrit de Jong.
1925 evensmiddelenbezorger Gerrit de Jong aan de Straatweg Rijsoord. Hier met hondenkar gereed om zijn klantemn te gaan bedienen
De Spar-winkel aan de Pruimendijk
Riet Klootwijk in haar "Spar"winkel aan de Pruimendijk 122 Rijsoord
Kruideniersbedrijf
Cees van Leeuwen bezorgt de boodschappen thuis voor zijn werkgever wed. P Romijn Rijksstraatweg te Rijsoord.
Kruideniersbedrijf Cees van Leeuwen
Cees van Leeuwen komt op de Waaldijk aangefietst met z'n bakfiets van kruidenierswinkel Romijn te Rijsoord.
Constructiebedrijven
Maarten Verveer was met zijn bedrijf gevestigd in een voormalige rooterij van Corns. Van Nes aan de Waaldijk nabij nr. 11 te Rijsoord.
Poeliersbedrijf
Poelier Reedijk aan de Waalweg te Rijsoord foto 2009
Scharenslijperij
Ergens in Rijsoord is de scharensliep, die vaak uit een andere woonplaats kwam, bezig messen en scharen te slijpen. Jan Pruimenboom woonde in Dordt. Hij stalde zijn kar aan het eind van de middag ergens bij iemand waar hij langs kwam en ging met de bus naar huis. Was vaak vergezeld van zijn vrouw. Deze scharensliep kwam, naast de regio IJsselmonde ook, jarenlang in de West-Alblasserwaard. Meer info over deze scharenslijpersfamilie staat in een artikel uit 1988 van het RD. Zie: http://www.digibron.nl/search/detail/012e92bf63a6528e8a366037/scharenslijper-pruimboom te
Vrachtvervoer over de Waal
Beurtschipper Van den Heerik in Rijsoord bij de losplaats. De foto is van rond 1920 Dit is de schuit van Cees van den Heerik. De jongen met de kruiwagen is oom Aart van den Heerik, de vader van Paulus van den Heerik van de voetbal van Rijsoord. De man links is Jas van den Heerik. Cees was beurtschipper en voer toen nog op de Waal en via de sluis in de Oostendam kwamen ze in de rivier de Noord . Na het dichten van de Oostendamse sluis, was de Waal voor zijn boot onbereikbaar.
Scharensliep
De scharensliep uit Krimpen kwam ook in Rijsoord scharen en messen slijpen. Hier zien wij hem op de Ringdijk in Bolnes voor de deur van de Fam. Rietschoten waar hij getracteerd werd op een warme bak leut.
Pakketdienst en vrachtvervoer
Pakketdienst Gijs Hooijmeier & Jo Huizer uit Rijsoord onderhielden een transportdienst in de winter van 1929 over het ijs van de dichtgevroren rivier.
Bedrijven aan de Waalweg
Aan de Waalweg te Rijsoord waren de bedrijvan van Poelier Reedijk en constructiebedrijf Van Wingerden gevestigd.
Landbouwsmederij
Smid Van der Bunt had zijn bedrijf aan de Rijksstraatweg (Zwaantje) te Rijsoord.
Hotel Warendorf Rijsoord
Het Wapen van Rijsoord
Serie van 6 foto's
De ijscoboer langs de rijksweg
De ijscoboer langs de rijksweg nabij Rijsoord. Let op de prijzen van de ijsjes. Vlnr: C.T. van Wingerden, D.Stolk en Ambachtsheer
Het Wapen van Rijsoord
Koffiehuis Rijsoord 1922.
Hotel en Pension Vink bij de brug van Rijsoord.
Op deze ansichtkaart zat een postzegel met stempel 1908.
Rijsoordse brug en Hotel Warendorf Poststempel 1909.
Herberg Het Wapen van Rijsoord
Hotel Warendorf te Rijsoord
Hotel Restaurant Warendorf Rijsoord
Rijsoordsch Koffie huis van J. Boon
Pentekening Het Tolhuis later het Wapen van Rijsoord
Het Wapen van Rijsoord
Wapen van Rijsoord in de zestiger jaren vorige eeuw
Koffiehuis met Hervormde kerk
Rijsoord Koffiehuis met Hervormde kerk Uitgave Stichting Oud Ridderkerk No 13
Achterkant Wapen van Rijsoord
Hotel - Cafe' Restaurant J. Boon Rijsoord.
Zijn telefoonnummer was 103.
Hotel en Pension G. Vink in Rijsoord.
Het was een drukke dag voor de heer Vink, waard van de uitspanning "De Prins van Oranje", getuige de talrijke bezoekers beneden bij de botensteiger en boven op de waranda. Rijsoord was in de jaren voor de eerste wereldoorlog zeer in trek, vooral bij de stedelingen, die hier een bootje konden huren om te spelevaren of te vissen. Maar ook wel uit het buitenland kwam de belangstelling en in een aardrijkskundeboekje van weleer was te lezen dat er in de zomer nogal veel Amerikanen het dorp bezochten. Daaronder namen de kunstschilders de eerste plaats in en verscheidene inwoonsters hebben in Rijsoordsedracht model gestaan. Waarschijnlijk is de lichte vlek die u op het dak van de uitspanning kunt waarnemen, een venster dat daar speciaal was gemaakt ten gerieve van de schilders die daar werkten. Blijkens poststempel is deze kaart verzonden in 1910.
Herberg Wapen van Rijsoord (Freeling).
Pension Noorlander aan de Waalweg te Rijsoord.
Hotel Warendorf te Rijsoord.
Koffiehuis Rijsoord.
Pension Noorlander in kleur aan de Waalweg te Rijsoord.
Hotel Pension G. Vink op de hoek Waalweg te Rijsoord.
Hotel Boon Rijsoord.
Hotel Warendorf Rijsoord.
Het voormalige hotel Warendorf, het oude schoolhuis en de schuur.
Herberg Wapen van Rijsoord (Freeling).
Hotel Cafe Restaurant "Bellevue" Ridderkerk.
De stoptijd voor het Bondscafe aan de halte Lagendijk werd tergelegenheid van de fotograaf even verlengd. Het woord "haast" was toen nog niet zo bekend. De foto dateert uit het jaar 1915. Halte Rijsoord, een van de stopplaatsen RTM Middeldijk-Zwijndrecht
Groshart electra en witgoed
Foto uit 1955 Groshart electra en witgoed aan de rijksstraatweg te Rijsoord
Groshart electra en witgoed
Foto uit 1965 Rijksstraatweg 28 Rijsoord was de winkel voor electriciteitsartikelen van Groshart gevestigd. .
1960 winkel van Groshart
1960 Groshart aan de Rijksstraatweg te Rijsoord. Bedrijf in de schijnwerpers op Koninginnedag 1960.
Kees Lagendijk bezorgt vleeswaren voor slager De Ruiter
Slager De Ruiter was gevestigd aan de Mauritsweg te Rijsoord. De foto is genomen aan de Kerkweg ter hoogte van de school en kerk
Dienstmeisje Katarina van der Rest
Als dienstmeisje van de dominee Katarina van der Rest met de slager van Rijsoord in de voordeur.
Slagerij de Koning Rijsoord 25 jarig bestaan in 1935
Ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van de slagerij kregen alle werknemers een stuk vlees. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan in 1935 van slagerij de Koning in Rijsoord kregen 321 huishoudens van werklozen 2,5 pond vlees. Op de foto 140 mannen voor de winkel waarvan 138 met een pet op. Jan met de pet, inderdaad.
Slagersknechten bij de Koning 1922
Slagersknechten Maarten Dubbelman (of Henk de Vroed) en Jan Blaak aan de Rijksstraatweg bij de slagerij de Koning op Rijsoord.
Rijsoord J.J. de Koning
J.J. de Koning en Jaapje van der Berg aan de achterzijde van de slagerij aan de Rijsoordse straat (Breedestraat). Jaapje is de zoon van Willem van der Berg.
Slager de Koning Rijsoord in 1935.
Foto uit 1935. Slagerij de Koning met personeel ter gelegenheid 25 jarig jubileum in 1935 Achterste rij van links naar rechts: 1-Arie Sterrenburg, 2-Jo Lodewijk, 3-Frans..- 4- Cor Kanters, 5- M.de Koning, 6- Janus den Hartog, 7- ?? 8- ??? 9- Jan Boer, 10-Wiek Kanters, 11- Dirk Noordzij, en 12- Giel van der Linden. Voorste rij van links naar rechts: 1-Thoob van Straten, 2- P.A. de Koning, 3- J.J. de Koning, 4-Jan den Hartog en 5- A de Koning (mijnheer Jos) Een bedrijf dat door z'n ligging binnen de bebouwde kom toen nog volop in de belangstelling stond. Op de foto werd de oprichter J.J. de Koning geflankeerd door zijn kinderen en het personeel. Ter gelegenheid van dat zilveren jubileum werd aan alle werklozen van Rijsoord een pakket vleeswaren uitgereikt. Een geschenk dat, zeker in die tijd, voor veel gezinnen zeer welkom was. Als dank voor de goede gaven klom één der aanwezigen, Kees Lodder, op een stoel en sprak een dankwoord namens alle werklozen uit het dorp..
Bakker de Geus
Na het beëindigen van zijn werk heeft hij nog een aantal jaren (jaren ’50 tot ’60 ongeveer) gewoond in een twee onder een kapwoning, met een stoep, aan de Rijksstraatweg in Rijsoord. Aan de linkerkant, de Waalkant, als je richting Rotterdam gaat. Ongeveer ter hoogte van de bocht in de weg, waar rechts een sigarenwinkel stond in die tijd. Hij was via zijn vrouw ( een 't Hoen) familie van R. van Kleef. De vrouw van Bakker De Geus, was een bijzonder mens, over wie in de familie nog allerlei verhalen rond gaan van humoristische aard. Zij kwam uit de Alblasserwaard. Haar zuster was getrouwd met G A van Kleef De voormalige buren waren, bakker De Geus en zijn dochters Ger en Truus Van "tante Neel de Geus" . Ze was èn Bijbelvast èn niet op haar mondje gevallen. Toch was het een aardige vrouw. Maar ze had zogezegd haar eigenaardigheden. Oom Lau stond altijd in haar schaduw. Haar dochter Truus, (Trui), heeft haar ouders tot hun dood verzorgd. Uit liefde, en dat moet haar veel gekost hebben,
Bakker de Geus
Bakkerswagen van bakker de Geus uit Rijsoord aan de Rijksstraatweg. De vrouw van Bakker De Geus, was een bijzonder mens, over wie in de familie nog allerlei verhalen rond gaan van humoristische aard. Zij kwam uit de Alblasserwaard. Haar zuster was getrouwd met G A van Kleef.
Echtpaar van Dillen de Geus
De heer N. van Dillen was jaren docent aan het Chr. Lyceum in Dordrecht. Het echtpaar woonde ook in Rijsoord.
Bakker L,.T. van der Linden aan de Pruimendijk / Rijsoordse
Bakker L,.T. van der Linden aan de Pruimendijk / Rijsoordsestraat. Bakker van der Linden met paard en wagen houdt zelf het paard vast. De kleuter is zijn zoon Leen (later de eigenaar van de zaak). De derde van links is Bernardus van der Waal (de grootvader van nu Bakker van der Waal). De foto is gemaakt op 26-08-1894
Banketbakkerswinkel van L.T. van der Linden
Foto uit 1958 Banketbakkerswinkel van L.T. van der Linden in Rijsoord. In die tijd was Cor Hamerpacht zaakwaarnemer. In de deuropening staat zijn vrouw Marrie met Suze de Haan.
Bakkerij L.T. van der Linden uit Rijsoord
1930 Bakkerij L.T. van der Linden uit Rijsoord later Stehouwer en Visch Bakker L. de Ruiter, met het paard "de Blauwe" bezig met het bezorgen van brood aan de Rijksstraatweg no 8
Molenaar de Kool 1949
1949 Na het laden van de wagen met meel, is er tijd om te eten. J.G.de Kool, molenaar van de Kerseboom Rijsoord.
Bakker de Kool.
1880. Bakker de Kool met zijn vrouw, knecht en de hondenkar voor zijn winkel aan de Rijsoordsestraat.
Bakker de Kool
Foto uit 1880. Bakker de Kool met zijn vrouw en knecht met hondenwagen voor zijn winkel aan de Rijsoordsestraat
Bakkerswagen van Nugteren
Bakkerswagen van Nugteren waar Gerrit van der Sande zijn ronde deed.. Het huis op de achtergrond is nu Rijksstraatweg 140 in Rijsoord. Tramrails nog aanwezig
Bakker v.d. Waal
Was gevestigd in de Rijsoordsestraat te Rijsoord
Rijwielhandel Bestebreurtje te Rijsoord.
Rijsoord; aan de Rijksstraatweg was de rijwielhandel van Bestebreurtje gevestigd.
Rijwielen, Speelgoed en Huishoudelijke art.
Jaap Lagendijk, Rijsoordsestraat handelde in rijwielen en speelgoed
Fietsenmaker Jo Lagendijk
Foto uit 1930. Jo Lagendijk voor zijn bedrijf aan de Rijsoordse straat Rijsoord. Jaantje Lagendijk (vrouw van Jo) zij hielp haar man vaak bij het repareren van de fietsen
Rijwielhandel en reparatiebedrijf Bestebreurtje
Rijwielhandel- en reparartiebedrijf Bestebreurtje was gevestigd aan de Rijksstraatweg te Rijsoord.
Rijwiel- en motorfietsenhersteller Bestebreurtje.
Rijsoord. Achterom bij de werkplaats van Bestebreurtje aan de Rijksstraatweg
Bestebreurtje rijwielhandel.
Bestebreurtjes rijwielhandel Achter de werkplaats van Bestebreurtje te Rijsoord. Vlnr: Jan Koppes, Joh.Th. Bestebreurtje en Jo van Straten.
Melkboer Timmers met hondenkar
Foto uit 1924 Melkboer P.Timmers aan het schalksedijkje in Rijsoord
Melkhandel A. Kooiman, Rijsoord
De heer W.Batenburg op weg naar zijn klanten aan de Mauritsweg.
Garagebedrijf.
Vanaf de overzijde van de Waal, had men een goed overzicht op het garagebedrijf Bestebreurtje aan de Rijksstraatweg te Rijsoord.
Garage van Daan de Ruiter.
Garage van Daan de Ruiter aan de Benedenrijweg 50 te Ridderkerk. Eigenaar was Bestebreurtje uit Rijsoord. De percelen Benedenrijweg 48/52 (even) aangekocht bij raadsbesluit dd 7 april 1972 nr 86 van Bestebreurtje Holding Company in verband met de aanleg van de Rotterdamseweg in 1975. Het bedrijf heette in die tijd Quick Service de Ruiter. Piet Bestebreurtje had het overgenomen van ome Daan en tante Cor de Ruiter in 1967.
Bij de firma Bestebreurtje in Rijsoord
Bij de firma Bestebreurtje in Rijsoord
Garagebedrijf De Waal
Garagebedrijf De Waal aan de Pruimendijk Rijsoord
Garagebedrijf.
Opening van het smeerstation van P. Bestebreurtje ± 1953. Rijksstraatweg Rijsoord. Geheel rechts met hoed is P. Bestebreurtje met zijn zoontje.
Garagebedrijf.
Garagebedrijf P. Bestebreurtje had ook een benzinepomp aan de Rijksstraatweg te Rijsoord.
Garagebedrijf.
Ter hoogte van 't Zwaantje Rijsoord, was garage P. Bestebreurtje gevestigd.
Garagebedrijf.
Bladveren en krukassen op het terrein van Bestebreurtje, Rijksstraatweg, Rijsoord.
Groenten Vent bedrijf Fam.van der Leer.
Foto uit 1932 en genomen op de Rijksstraatweg te Rijsoord. Groenteventbedrijf Fam.van der Leer met Cor op de bok. Dit is terhoogte van de Mauritsweg, met links het capitulatie museum, in die 3.won. links woonden 3. van der Leeren, fam. De Koning heeft in dat zichtbare huis gewoond van 1945. tot 1952.
Groentenbedrijf Fam. van der Leer.
Foto uit 1920. Groenteventbedrijf Fam.v.d.Leer. Janua heeft zijn wagen volgeladen. Waaldijk of Rijksstraatweg, Rijsoord.
Groentenhandel Leen Kranendonk.
Foto uit 1940 Groentehandel Leen Kranendonk met zijn groentewagen aan de Pruimendijk te Rijsoord
1922 Groenteventbedrijf Fam. Van der Leer
1922 Groenteventbedrijf Fam. Van der Leer aan de Waaldijk-Rijsoord, op de kar Janus, de andere zijn Huiib en Cor.
Groentehandel in Rijsoord met van Wingerden
Bas en C.T. van Wingerden met groente en fruit langs de deur. Rijsoord nabij de Bellevue
Rijdende groentewinkel van Jaap de Koning
Rijdende groentewinkel van Jaap de Koning voor zijn pakhuis aan de Rijsoordsestraat (vroeger de Breestraat) prima bananen
Groentenhandel Kranendonk Rijsoord.
Foto uit 1960. Leen Kranendonk voor zijn groentenwinkel aan de Rijksstraatweg, tegenover de Mauritsweg Rijsoord. Woonde zelf aan de Pruimendijk
Ambulante handel Galanterieen.
Uit het fotoarchief van de Oudheidkamer een plaatje uit 1957 van de rasechte Rijsoordenaar Henk van Ooyen. Dagelijks ventte hij huis aan huis met zijn paard en wagen. Hier staat hij voor huisnummer 132 aan de Mauritsweg. Een groot gedeelte van deze straat is verdwenen om indertijd ruimte te scheppen voor het realiseren van het verkeersplein. Venten zit Henk van huis uit in het bloed en was ook nog hij wekelijks te vinden in zijn kraam op de Ridderkerkse weekmarkt.
Piet Punt als oliehandelaar in Rijsoord
1979. Een beeld, wat vooral de Rijzoordenaren bekend is. Pet Punt gemotoriseerd. Toen Piet er mee stopte en de kar van de straat ging, was er toch een stukje Rijsoord weg.
Voormalige sigarenmagazijn van der Wel
Aan de Rijksstraatweg 150, te Rijsoord. Was vroeger het sigarenmagazijn van Jo van der Wel en later Viola gevestigd. Foto uit 1995
Eerste rit van de NV autobusdienst Rijsoord te Rijsoord
Datum verlening van de rijvergunning 29 maart 1925. Traject Zwijndrecht- Rotterdam Centrum. Met de eerste Ford autobus met 14 zitplaatsen. Links vllnr het bestuur meester Sloof, Jacob van Nes en Bas de Koning. Rechts vlnr Joh van Nes Pruimendijk, Slager de Koning, Stehouwer HIAmbacht, Bas Kees van Nes, G.Nugteren en Jacob Sintnicolaas. Chauffeur Toon Kanters. Foto uit omstreeks 1925
N.V. Autobusdienst "Rijsoord".
Foto uit 1924 N.V. Autobusdienst "Rijsoord". Een T-Ford met 16 zitplaatsen, chauffeur Leen Vugt. Rechts Toon Kanters. Passagiers Ds Pol en T.de Krijger.
Prijsuitreiking puzzel tentoonstelling "Rijsoord Oostendam"
Lijndienst Zwijndrecht Rijsoord Rotterdam
Carrosseriefabriek, Rijksstraatweg
Carrosseriefabriek, Rijksstraatweg, Rijsoord. Han van Nes Vlasser Pruimendijk later Autobedrijf de Jong (de Waal)
Bus Ragom 31 (TP163) uit 1936
Bus Ragom 31 (TP163) uit 1936. Het exterieur van een 4 cilinder Kromhout 4 LK op het terrein van bouwer Werkspoor. Deze wagen werd vooral gebruikt op de lijndienst Rijsoord-Dordrecht.
Een Bovy 6 met kenteken H37325
Een foto van een autobus merk Bovy 6, een van de eerste bussen van de N.V. Ragom Ridderkerk. Met de slinger aangedraaid kon deze wagen de max. snelheid van 35 km per uur halen. Chauffer was Jan Wapperom Busdienst Nieuwe Veer- Lagendijk Rijsoord
T-Ford van de RAGOM uit 1924
1924. De T-Ford van de RAGOM, met als eigenaar Gerrit Groenenboom. De chauffeur was Dirk van Wingerden, thans als gepensioneerde toerwagenchauffeur nog (1992) wonende in Rotterdam. Dit is Ford 1 Ridderkerk had in het begin van de twintigste eeuw een bootverbinding met Rotterdam en Dordrecht. Geriefelijke salonboten vervoerden talloze passagiers naar beide richtingen. Actueel nieuws en menig gezellig praatje kon je tijdens de reis uitwisselen met andere passagiers. Het duurde wet lang. In 1923 werd door enkele Ridderkerkers de N.V. Autobusdienst Ridderkerk opgericht. Eerst om de passagiers naar en van de aanlegplaats in Slikkerveer te brengen. Later werden deze diensten doorgetrokken naar Rotterdam en Zwijndrecht. In 1924 nam Gerrit Groenenboom de directie over en wijzigde de naam in: Ridderkerksche Auto Garage en Omnibus Maatschappij. Hij heeft in de loop der jaren de diensten met de trajecten Rijsoord - Rotterdam en West-IJsselmonde - Rotterdam uitgebreid. Tussen 1922 en 1936 waren er nogal wat autobusdiensten van start gegaan in het westelijk deed van IJsselmonde. Een vergunning was niet nodig. Het gemeentebestuur wees een standplaats aan en met je eenentwintigste kon je het rijbewijs halen en beginnen. Op de foto uit 1924 chauffeur Dirk van Wingerden voor de T-Ford.
Ford Model TT Bouwjaar ± 1923. 15 zitplaatsen.
Ford Model TT. Bouwjaar ± 1923 met 15 zitplaatsen. Ridderkerk had in het begin van de twintigste eeuw een bootverbinding met Rotterdam en Dordrecht. Geriefelijke salonboten vervoerden talloze passagiers naar beide richtingen. Actueel nieuws en menig gezellig praatje kon je tijdens de reis uitwisselen met andere passagiers. Het duurde wet lang. In 1923 werd door enkele Ridderkerkers de N.V. Autobusdienst Ridderkerk opgericht. Eerst om de passagiers naar en van de aanlegplaats in Slikkerveer te brengen. Later werden deze diensten doorgetrokken naar Rotterdam en Zwijndrecht. In 1924 nam Gerrit Groenenboom de directie over en wijzigde de naam in: Ridderkerksche Auto Garage en Omnibus Maatschappij. Hij heeft in de loop der jaren de diensten met de trajecten Rijsoord - Rotterdam en West-IJsselmonde - Rotterdam uitgebreid. Tussen 1922 en 1936 waren er nogal wat autobusdiensten van start gegaan in het westelijk deed van IJsselmonde. Een vergunning was niet nodig. Het gemeentebestuur wees een standplaats aan en met je eenentwintigste kon je het rijbewijs halen en beginnen. Op de foto uit 1924 chauffeur Dirk van Wingerden voor de T-Ford.
Bodedienst Hooijmeijer
Foto uit omstreeks 1885, Met gekruiste armen staat Joost Hooijmeijer bij zijn paard en wagen. Hiermee onderhield hij een dagelijkse bodedienst tussen Rijsoord en Dordrecht.
Lossen van stenen bij de Waalweg door Van den Heerik.
Foto is van 1930. Beurtschipper Van den Heerik in Rijsoord bij de losplaats met stenen lossen bij de Rijsoordse- brug tegenover de boerderij van Gerrit de Zeeuw, Dit is de schuit van zandschipper Kees van den Heerik. De man met de kruiwagen is oom Aart van den Heerik, de vader van Paulus van den Heerik van de voetbal van Rijsoord. De man links opa Jas van den Heerik was Kees de beurtschipper. Die voer toen nog op de Waal en via de sluis in de Oostendam kwamen ze in de rivier de Noord . Info Adri Bullee- van den Heerik.
Bodedienst
1929 Bodedienst van Toon Hooymyer uit Rijsoord bezig met de oversteek Dordrecht-Zwijndrecht. Niet per veerboot maar over het ijs,
Vlasschoven rijden.
Waar nu de Mauritshoek is was vroeger de vlaswei van Van Nes, bij vele Rijsoordenaren vooral bekend van de Oranjefeesten, Op deze foto uit 1935 een vlaswagen.met op de bok I. van Mastricht en Johan van Mastricht
De vlasloods van G.van Nes aan de Waaldijk in Rijsoord
Foto uit 1953 De vlasloods van G.van Nes aan de Waaldijk in Rijsoord. Bij de wagen J.van Mastrigt
Vlas op wagen met arbeiders.
1938 Hoog op het vlas zitten hier Kees Roos, Jo van Maastricht en Joost Blaak bij de vlasserij van an Nes op Rijsoord
Personeel Corn van Nes
Vlaszwingelaarij van de firma van Nes te Rijsoord begin van de 20e eeuw.
Cornelis van Nes
Cornelis van Nes, grondlegger van de vlasindustrie in Rijsoord
Vlasweiden aan de Rijksstraatweg
Vlasweiden aan de Rijksstraatweg met op de achtergrond de Rijsoordse molen de Kersenboom.
Vlaswerkers bij Plaisier aan de Straatweg (zwaantje)
Vlasbewerking omstreeks 1920 bij fam. M.Plaisier Rijksstraatweg (zwaantje) rijsoord. Meisjes aan het overboten van orginele Groningse bosjes. Man vooran is J.Verveer. Vrouwen staande 2e van links is J.Verveer en 6e van links M.Verveer. Wim Zevenbergen zei: "de meiden zijn aan het boten op het oude spul".
Vlasserij Plaisier
Vlasbewerking omstreeks 1924 in de zwingelkeet van fa. Plaisier Rijksstraatweg (zwaantje) Rijsoord. Toen ook nog kinderarbeid.
Aardbeien plukken met de fam. Van Vugt in Rijsoord 1935
1935 Aardbeien plukken in Rijsoord aan de Noldijk of Rijksstraatweg met de familie Van Vugt en Van Wingerden. Van links naar rechts: 1:Nees van Kooten-van Vugt 2: Aart van Wingerden 3: Henk van Vugt 4: Riek Roest- van Vugt 5: Piet Leensvaart 6: Aart van Wingerden (de Snoo) 7: Gre van Vugt-Verschoor 8: Gerrit van Vugt.
1928. Aan de Krom in Rijsoord G.Stolk - Valster - W.de Snoo
1928. Aan de Krom in Rijsoord. Links Gerrit Stolk Midden Valster Rechts Wijn de Snoo de eigenaar,
Rijsoord. Gebr. De Koning met veel hulp aan het dorsen
Foto uit 1926 Rijsoord: Gebr de Koning van de Waalweg, met veel hulp aan het dorsen
Het lezen van aardappelen
Het lezen van aardappelen op het land van Kleinjan aan de Voorweg te Rijsoord,
Na gedane ploegarbeid is het goed rusten op stal
Bas Kok, knecht bij Dirk van der Vorm aan de Pruimendijk te Rijsoord.
Landbouwdag Rijsoord
1985 Landbouwdag in Rijsoord,
Land van boer Kleinjan in Rijsoord omstreeks 1935
Op het aardappelland van Kleinjan aan de Voorweg is Joopvan der Linden met zijn vrouw bezig met de grubber. (Cultivator met brede scharen) Kleinjan was van de boerderij Bouwlust aan de Voorweg,
Lanckaster monument Rijsoord
Vlasjongen
Vlasjongen aan de Rijksstraatweg t.o nr 65 van Marjan Kievits Is geplaatst in 1988. Beschrijving: Dit jongetje, sjouwend met bossen vlas, is een eerbetoon aan de vlascultuur waarin in vroegere jaren een groot deel van de bevolking van Rijsoord een bestaan vond. Opgenomen in de cultuurhistorische route Ridderkerk
Vlasjongen
Vlasjongen aan de Rijksstraatweg t.o nr 65 van Marjan Kievits Is geplaatst in 1988. Beschrijving: Dit jongetje, sjouwend met bossen vlas, is een eerbetoon aan de vlascultuur waarin in vroegere jaren een groot deel van de bevolking van Rijsoord een bestaan vond. Opgenomen in de cultuurhistorische route Ridderkerk
Vlasjongen
Vlasjongen (brons) aan de Rijksstraatweg t.o nr 65 van Marjan Kievits Is geplaatst in 1988. Beschrijving: Dit jongetje, sjouwend met bossen vlas, is een eerbetoon aan de vlascultuur waarin in vroegere jaren een groot deel van de bevolking van Rijsoord een bestaan vond. Opgenomen in de cultuurhistorische route Ridderkerk
Vlasjongetje Rijsoord
Aan de Waal in Rijsoord nabij de Hervormde kerk stond het bronzen beeld voorstellende het vlasjongetje als een hommage aan de vlasindustrie waar talloze rijsoordenaren werkzaam in waren. Kubstenaar: Marjan Kievits. Helaas, bronsdieven hebben dit fraaie beeld vande sokkel gerukt.
Gevelplaat Johannes Postschool Rijsoord
Tekst op gevelplaat aan de Johannes Postschool. Aangebracht bij de opening van het nieuwe gebouw in het jaar 1974
Lancastercrash monument aan de Rijksstraatweg Rijsoord
Ter herdenking aan de crash van een Lancaster bommenwerper in het tuinland. Aan de Rijksstraatweg is een monument opgericht als eerbetoon aan de omgekomen bemanningsleden. Het monument is in 2019 vernieuwd zie beschrijving bij foto 1911-002-038
Capitulatie monument aan de Rijksstraatweg Rijsoord
Generaal H.G.Winkelman (1876-1952) tekende hij op 15 mei 1940 in de Christelijke school in Rijsoord de capitulatie van Nederland. Bij deze gelegenheid zou hij hebben gezegd: "Wij sluiten geen vrede, wij zetten de oorlog door", waarmee hij onder andere refereerde aan de naar Engeland uitgeweken militairen van de marine en luchtmacht. Zeeland capituleerde niet omdat Franse hulptroepen vanaf de eerste oorlogsdag vanuit Duinkerken en vanaf de Frans-Belgische grens in Vlissingen en Breda waren aangekomen. Op 12 mei droeg de Commandant Zeeland (C.Z.) zijn troepen in midden-Zeeland over aan Géneral de Brigade Mary Durand en in Zeeuws-Vlaanderen aan generaal Maurice Beaufrère. Midden-Zeeland capituleerde op 17 mei. De strijd in Zeeuws-Vlaanderen duurde tot 27 mei.
Rijksstraatweg 67 Het restaurant rijksmonument
Rijksstraatweg 67 Het restaurant rijksmonument Een luchtfoto van omstreeks 2023 Het Wapen van Rijsoord is een gepleiterde langwerpig huis van omstreeks 1800
Pruimendijk 146 Vlasroterij Rijksmonument
Vlasroterij uit de eerste helft van de 20e eeuw in de traditioneel ambachtekijke stijl gesitueerd op een terrein aan de Waal in Rijsoord, een gebied dat van oudsher een industrieel karakter heeft
Rijksstraatweg 43 N.H. Kerk Rijsoord
Chr. School Rijsoord Joh.Post
Chr. School Rijsoord. Gebouw Rijksstraatweg Thans museum
Chr.School Pruimendijk Rijsoord.
Foto uit 1965
Chr.School Rijsoord
Omstreeks 1939 Tweede Chr.School Rijksstraatweg Rijsoord Schoolhuis en gebouw de Zwaan Uitgever kaart: Wed. B. Wilschut
Basisschool "de Zwaan" Chr. Westzijde Rijsoord
Schooljaar 1953 K lassefoto buiten bij de voordeur van de school de Zwaan te Rijsoord. Met meester Breedveldt met zijn 1e klas
Lagere Chr. School de Zwaan te Rijsoord
1954 Klassefoto met Juffrouw Stijnis (Lips?)
Klassefoto
1934 Klassefoto buiten bij de voordeur van de school de Zwaan te Rijsoord. Met meester Breedveldt
Chr.School de Zwaan te Rijsoord
1960 Chr.School de Zwaan.Rijsoord Klassefoto van de 5e klas met meester Brinkhof
Basisschool "de Zwaan" Chr. Westzijde Rijsoord
Schooljaar 1958 School de Zwaan Rijsoord met Dhr de Jager met zijn klas
Basisschool "de Zwaan" Chr. Westzijde Rijsoord
Schooljaar 1958 Meester Huuksloot
Chr.Basisschool Rijsoord (Johannes Postschool)
Jaar 1901
School met de Bijbel Rijsoord Johannes Postschool
Schoolfoto op de speelplaats 7 juni 1910. Hoofd de Hr Crielaard
Christelijke .School Rijsoord (Johannes Postschool)
Schoolfoto uit 1909
Schooljaar 1986/1987
Johannes Postschool Rijsoord Schooljaar 1986/1987 Groep 3 Dit was de klas van juffrouw M. van der Hoek. De namen van de kinderen zijn: Achterste rij vlnr Margo van Neuren, Remco van Die en Ariela van .t Hof. Voorste rij vlnr van der Hoek, Anita Kreuk, M van der Hoek, Pauline den Otter, Cees Visser en Martijn Davidson Het onderschrift bij deze foto klopt niet. Volgens mij is dit juffrouw van de(r?) Hoek met een andere klas, niet meester de Munck.
Chr. Basisschool Rijsoord Reunie Schooljaar 1986/87
Chr. Basisschool Rijsoord Reunie Schooljaar 1933
CHr.Basisschool Rijsoord Reunie 1986/1987
Bestuur en Onderwijs personeel.
1928 Te Rijsoord werd een Bijzondere School geopend. Foto van het bestuur en het onderwijzend personeel. Achterste rij vlnr: 1- Crielaard, 2- Mina van Nes, 3- Pol, Voorste rij vlnr: 1-, 2-, 3, van Nes Cz, 4- B de Koning, 5- Maaskant
School met de Bijbel Rijsoord
1904 Klassefoto
Chr. Basisschool Rijsoord klassenfoto 1920
School met de Bijbel te Rijsoord
Schooljaar 1920 Klas 8
School met de Bijbel Rijsoord
1895 Chr lagere school met meester van der Laan. Klas 4
Chr.Basisschool Rijsoord Johannes Postschool
Schoolfoto met meesters en klasseassistenten
School met den Bijbel te Rijsoord
25 jarig bestaan van de school
Chr. Lagere school rijsoord (Joh.Postschool)
Namen zijn bekend
Christelijke . Lagere School te Rijsoord
Foto uit 1901 of 1911
Kleuterschool Rijsoord 1950
Rijsoord
Chr Basisschool Rijsoord Scoolfoto 1930
Chr.Basisschool Rijsoord Klassenfoto.
Chr.Basisschool Rijsoord.
Chr. Basisschool Rijsoord Klassenfoto 1952 klas 1
1951 klas 1 Boven Kiasgenoten in 1952 met op bovenste rij van l.n.r: Juf Kruiswijk, Ank van Nes, Nellie van Capelle, Nel de Jong, Hanneke Deutekom, Betsie van Gemeren, Annemarie de Koning, Marian de Koning, Suzie Ritsema, Mieke van Dam, Corrie Sloof. 2e rij' v.l,n.r: Henny Zevenbergen, Janneke Bestebreurtje, Nel van Wingerden; Ria van Dongen, Els Klootwijk, Astrid van Driel, Ansje Schedee, Riet Broekzitter, Bouke de Jong, Nellie de Deugd. 3e rij' v.l.n.r : Adri Alblas, Piet van Reeven, Bert Alblas, Jaap de Hoed, Ad van Nes, Arie de Snoo, Arie Kranendonk, Jan Faussard, Gert Bestebreurtje. 4e rij v.l.n.r. Sjaak Oosthoek, Wim Hartsema, Jan van Soest, Nico Willemstein, Henk Lokerse, Siem Bravenboer, Kees Penning, Bas Blaak, Jan Alderliesten en Meester Faber.
Chr. Basisschool Rijsoord Reunie 100 jarig bestaan 10,5,1986
Chr.Basisschool Rijsoord Schoolreisje olv de hr. Kleistra
Chr.Basisschool Rijsoord
Chr.Basisschool Rijsoord nr.7 van 1910
Chr.Basisschool Rijsoord.
Chr.Basisschool Rijsoord 26 april 1914
Chr. Basisschool Rijsoord met de hr.Krielaard 1908
Chr.Basisschool Rijsoord. 1991/1992
Chr.Basisschool Rijsoord. 1991/1992
Schoolklas CBS aan de Rijksstraatweg Rijsoord
Foto uit 1944 Schoolklas Chr basisschool aan de Straatweg Rijsoord. Hoofd der school Dhr Faber. De foto is genomen voor het hek van de school. Na de oorlog werd de school een onderkomen van de "Poort".
Chr.School Rijsoord Reunie 1986/1987
.
Chr.Basisschool Rijsoord Reunie 1986/1987
Klassefoto
Chr.Basisschool Rijsoord met hoofdonderwijzer P.Crielaard.
Chr.Basisschool Rijsoord 1991/1992
Chr.Basisschool Rijsoord.
Chr.Basisschool Rijsoord 1991/1992
Chr.Basisschool Rijsoord met Hr Crielaard en Hr Kramer
Chr.Basisschool Rijsoord. Klassefoto nr.1
Chr.Basisschool Rijsoord
Chr.Basisschool Rijsoord Schoolfoto 1917.
Chr.Basisschool Rijsoord. 23-02-1899
1e CNS Churchilschool
Willy Hof staat erop , zie nog vele bekende gezichten. de leerkracht is meester Naves op de 3e rij staat op de hoek met wit shirt Teunie Blootshoofd daarnaast Suze Opmeer daarnaast Ineke Akkermans de 6e van rechts is Anke Bakker daarnaast Anke v.v. Zande daarnaast Nellie de Kluiver daarnaast ikzelf Willy Hof op de 4e rij rechts op de hoek is Truus de Haan daarnaast Norma v.d.Linden daarnaast Willie Kooyman achterse rij rechts op de hoek rechts staat Marjan Liedorp 5 e van rechts is Elly van Wingerden 8e van rechs is Willy de Winter daarnaast Nellie van Nes Meester Naves was heel geliefd onder zijn leerlingen. 58 was het laatste jaar op Slikkerveer . Hij is toen getrouwd en naar de Chr school in Katwijk a Zee vertrokken. Ik, W van der Velde, ben zelf nog op zijn bruiloft geweest in de Bron op Rijsoord ik was toen al van school af. En heb daar in Katwijk aan de Boslaan nog verschillende keren bij hem gelogeerd. Iedereen uit die tijd moet zijn verhalen nog weten . Hij had als jongen in de oorlog in Duitsland gezeten en zat ook in Indie . Hij kon daar heel goed over vertellen . O.A het verhaal van de geest met die gele ogen
Klassefoto 1912
1912 klassefoto openbare school Kerksingel, Bovenste rij vlnr: Marinus Vlasblom, Piet van Zuilekom, Leen Wesdorp, Marinus van Zuilekom, Leen de Winter, Verhoef, Gerrit Velthuizen en Melis Verhoef. 2e rij: 3e van links Wols 5e van links Riek Geervliet, latste Nees van der Steen. 3e rij: 3e van links Mien Verhoef 6e van links Riek Wesdorp, Rookje van der Steen, Daan van Zuilekom (leerling normaalschool rijsoord. Zittend: Niek Emmink onderste rij: Gerrit Vink, 5e van links Pietje Verhoef, Toos van der Steen
Rijks-normaalschool te Rijsoord
Leraren en leerlingen van de Rijks-normaalschool te Rijsoord Omstreeks 1907,
Klassefoto OLS Rijsoord
Klassefoto klas 4 van de Openbare School Rijsoord. (over de brug) Met Dien van Winsen en Daan van Winsen (broer en zus) Oudendijk G-28 Rijsoord. Nu Waaldijk Achterste rij: 1- juffrouw Mienie van Nes, 2-Meester Kroes, 3- Pleun van der Wel, 4- Kees de Vogel, 5-Henk de Ruiter, 6-Leen Zevenbergen, 7- Henk de Ruiter, 8- Han van Kleef, 9- Lijntje Penning, -10 meester Sloof.
Klassefoto
1942 klas 3 en 4. van de openbare lagere school Rijsoord. V.l.n.r. onderste rij: Gert van Kooten, Dirk van Leeuwen, Herman van Hal, Ab van der Poel, Henk de Ruiter, Henk van Ooijen; 2e rij v.l.n.r.: Aart Buitendijk, Dick van Nes, Cees Voogd, Meeuwis de Ruiter, Toon Sloof, Piet Buitendijk, \Virn Hengeveld, Wout van den Heerik; 3e rij v.l.n.r.- .Annie van Oorschot, Trijnie Ritmeester, Truus de Zeeuw, Jenny van Ooijen, Corrie Kraak, Pietje Kijkhoek; 4e rij (staand) v.l.n.r.: Meester Hengeveld, Nel Leenheer, Martha Mathyi, Lijnie Ritmeester, Lijnie Sintnico-laas, Jacoba Cornelia van Vugt, Lijnie de Jongste, Tineke Reedijk, Dirk de Ruiter, Bertus van 'r Zelfde.

1915 (1925?) Rijsoord klas-3 Sloof hoofd van de school en juffrouw Miena van Nes,
Klassefoto OLS Rijsoord (over de brug)
Dien van Winsen Oudedijk G-98 Bovenste rij vlnr Leen de Ruiter, Piet moret, Bram Buitendijk, A. van der Hoek, Wim Zevenbergen, A.van der Meulen en Sientje van Wingerden,
Melkboer met paard en wagen +/- 1915
Melkrijder Jan van der Jagt uit Rijsoord aan de Benedenrijweg te Slikkerveer,
De bodewagen van Jan Hooijmeier Rijsoord +/- 1900
De bodewagen van Jan Hooijmeier Rijsoord omstreeks 1900
Tram langs perron nabij de brug over de Waal
RTM-tram richting Middeldijk aan het smalle perron van de halte Rijsoord.
Tram over de brug bij de Rijsoordsestraat
Ontspoorde tram bij het Zwaantje te Rijsoord
Paard en wagen - motorfiets - fiets en kinderwagen 4 in 1
De foto is voor de villa van mevr. De weduwe van J.Kleinjan aan de Rijksstraatweg te Rijsoord. Later bewoond door de familie van Gorp
Tentwagens met paarden bespannen Rijsoord
Wals een speciale gelegenheid in Rijsoord
Gezelschap op het toneel
Jeugdtoneelgroep 'Speeltuin Rijsoord' omstreeks 1950
1988 Groep Autobedrijf de Waal Rijsoord B.V.
1988 De groep van autobedrijf de Waal Rijsoord
In de bloemetjes gezet.
Groepsfoto
1995 Groepsfoto kinderen en leidsters van sponsor Autobedrijf Nisan dealer "De Waal"aan de Pruimendijk Rijsoord
Een meisjes groep op het voetbalveld van Rijsoord +/- 1950
Onder leiding van Willie Rijsdijk links en Wil Levering rechts
Noodsanatorium "Prinses Margriet" aan de Ringdijk te R.kerk
Dit sanatorium is ingebruik geweest vanaf okt.1946 tot juni 1955, Op de foto Dr. Op de Coul de huisarts van Ridderkerk en oprichter van dit sanatorium. Verder op de foto mej. Van Leene en De Hartog + ? + ? In Ridderkerk stichtte het Rode Kruis een noodsanatorium Prinses Margriet aan de Ringdijk. Ook dr Hoogzand van Rijsoord verleende hulp en bijstand aan de in dit sanatorium opgenomen patienten
14 januari 1884-1934 J.V. op G.G Rijsoord
Enkele namen: zittend vlnr: De Klerk, Jo de Koning, Wim Maaskant, Teeuw de Kool, Wiek Blaak, Jan van der Staayen en Glein Romein. Verder: Leen de Jongste, Rienus Broekzitter, Jan Liebeek, Luc. Van der Staay, Gijs van der Linden, Koos Staat, Sjaan van der Linden etc
CJMV Rijsoord
CJMV Rijsoord 1957 opgesteld in de gebouw Hoeksteen Herv. Kerk De mannen waren lid van het Christelijke Jonge mannen Verbond en de vrouwen lid van de Christelijke Jonge Federatie. Men deed aan vorming, Ontspanning en Dienstverlening en elk jaar op Hemelvaartsdag werd de Bondsdag bezocht. Het CJMV bestond in 1953 100 jaar met een groot feest in Den Haag werd dat uitbundig gevierd.
Gezelschap in het voormalig Volksbelang Rijsoord
Het Volksbelang aan de Mauritsweg te Rijsoord. Geref. Knapen vereniging "Samuel" te Rijsoord 1910-1940. Foto tgv 30 jarig jubileum Bovenste Rij vlnr: Lijs Bol, Jan Blaak, Piet van Nes, Jo van Nes, Arie Blaak, Arie Lagendijk, Kees van Gameren, Sjaak Bol en Meeuwis Opmeer. Middelste rij : Henk van der Winde, Herbert Verveer, IJsbrand Hardeman, Jos van Gameren, Arie de Ruiter, Kees van Nes, Gerrit Slikkerveer en IJsbrand Leeuwenburg. Onderste Rij: Marius de Waard, Henk de Koning, Johannes de Jong (leider, was onderwijzer in Ridderkerk), Gijs Hooimeijer ( leider, was drogist te Rijsoord), Jan de Waard, en Michiel Blaak.
Chr. Fanfarekcorps Concordia
Het huidige fanfareorkest Sursum Corda Rijsoord heette bij de oprichting in 1903 het Chr. Fanfarekorps Concordia. Deze foto dateerd uit omstreeks 1905,
Sursum Corda twee jaar na de heroprichting
Twee jaar na de heroprichting van het Rijsoordse orkest werd deze foto gemaakt. De naam veranderde in "Sursum Corda" Het huidige fanfareorkest "Sursum Corda"heette bij de oprichting in 1903 "Concordiä" Foto uit 1920 Dirigent dhr Marree. Vaandeldrager D.van der Staay.
Chr. Muziekvereniging Sursum Corda Rijsoord
Foito uit 1949 Sursum Corda Rijsoord stond toen onder leiding van de zeer bekende musicus A.van der Linden,
Chr. Muziekvereniging Rijsoord
Chr.Muziekver. Sursum Corda uit Rijsoord juli 1949,
Chr. Muziekvereniging Rijsoord
Foto uit 1949 Stond toen onder leiding van de zeer bekende musicus A van der Linden, Vaandeldragers Dammis van der Staay en Teun van der Leer,
Fanfare corps Concordia
Fanfare Corps Concordia op de Rijsoordse brug In Rijsoord was de viering van Prinses Juliana's geboorte aanleiding voor een feestelijke optocht met Chr. Fanfarecorps Concordia, de voorganger van Sursum Corda. Op de brug naast de tamboer en vaandeldrager, de veldwachter van Gameren als officiële begeleider. Een heraut te paard, waarvoor Piet de Jong (?) fungeerde, maakte de show compleet.
Chr.Muziekver. Sursum Corda uit Rijsoord
Aankomst in Rijsoord begroeting door het Muziekkorps in 1981,
Chr.Muziekver. Sursum Corda uit Rijsoord
Chr.Muziekver. Sursum Corda uit Rijsoord, Datum foto omstreeks 1990,
Sursum Corda opgericht 1918
Chr.Muziekver. Sursum Corda uit Rijsoord, Deze foto uit 22 oktober 1959 is genomen naar aanleiding van het eerste uniform en had plaats in in zaal De Bron, Mauritsweg Rijsoord 1. Gijs Hooijmeijer 12. Klaas van Leeuwen 23. Jo van der Burg 2. Cees van Gameren 13. Dries Verhoeven 24 Henk van der Waal 25. 3. Piet van der Burg 14. Aart Blaak 26. Jos Wilschut 4. Jan Schilt (dirigent) 15. Teun van der Burg 27. Kees Smit 5. Adrie Lagendijk 16. Arie van Gameren 28. Jan van Wingerden 6. Jan de Jong 17. Wim van der Waal 29. Jan van der Ent 7. Meld de Vroed 18. Willy Opraus 30. Cees Verveer 8. Hannes van 't Hof 19. Piet Lagendijk 31. Jaap van Gameren 9. Arie de Snoo 20. Jan Oosthoek 32. Arie van der Linden 10. Jo de Zeeuw 21. Leo Moret 11. Teun van Vugt 22. Jan Lagendijk Nr. 23 Henk Lagendijk Nr. 24 Jo van der Burg Nr. 25 Henk van der Waal
Bestuur Oranjevereniging Rijsoord
Bestuur Oranjevereniging Rijsoord in de jaren 1960/1962 met oa G.van Nes, Jan Liebeek, Herman van Hal, Henk van Ooyen, Blaak
Wandelclub Margriet Rijsoord
De wandelclub van de speeltuivereniging. Margriet uit Rijsoord. Zittend links Jannie de Wit met er naast Riet de Koning vierde van links Nel de Ruiter vijfde Lieneke Alblas. Met vlag links is Sjaak de Wit en rechts Jannie de Wit......als datum jaren 58 begin 60. (info facebook). Rechts boven Corrie van Gameren. .
Rijsoordse Voetbal Vereniging VIOS.
Dit zal de eerste team geweest zijn. De oprichtingdatum is 16 april 1919. VIOS staat voor Vooruitgang Is Ons Streven. Vermeld wordt: Voorzittend is Huip van der Leer.
Rijsoordse Voetbal Vereniging 1938.
Klasse C. van de C.N.V.B.
Rijsoordse Dames elftal.
Rijsoord oud met Rijsoord nieuw op Oudejaarsdag 1983.
Tentoonstelling Koning Klant L.T van der Linden 1953
Tentoonstelling Koning Klant L.T van der Linden, rechts in de stand Marie Hamerpacht met naast haar Cor Hamerpacht de bedrijfslijder van de zaak aan de Rijksstraatweg Rijsoord,
Tentoonstelling Koning Klant 1953
Stand van bakker L.T.van der Linden Rijksstraatweg Rijsoord,
IJsclub Rijsoord 100-jarig bestaan
2001 De ijclub Rijsoord & omstreken viert haar 100-jarig bestaan
De ijsbaan op Rijsoord
De ijsbaan met rechts de koek en koffietent
Bestuur ijsclub Rijsoord
Het bestuur van de ijsclub poseert op alom geroemde ijsbaan Rijsoord op de Waal In tweede linie zijn met enige moeite de fguren van H.Joosse, gemeente veldwachter en rechts van Zuilekom te ontwaren
Rijsoord de Waal thv ger kerk
Ijspret op de Waal Rijsoord
Rijsoord de Waal thv Hermitage
Rijsoord de Waal thv ger kerk
Rijsoord de Waal
Rijsoord t'Waalbos 2012
Het Vlasmannetje Rijsoord
Ijspret op de Waal Rijsoord
Zangvereniging Oefening en Uitspanning Rijsoord
Zangvereniging Oefening en Uitspanning Rijsoord Oprichting koor in 1880 Opname foto omstreeks 1900 Namenlijst ook bij gen. Bekend
Gerzicht op de molen en RijsoordRijsoord
2017 Hier ontstaat een nieuw bos ten zuiden van de Waal. Nu nog een vrij gezicht op Rijsoord en de korenmolen. Rechts de Gereformeerde kerk.
doorkijkje naar molen 2014
Bos in aanleg (2017) met doorkijkje op de Rijsoordse molen 'De Kersenboom'
Bestuur Waterschap IJsselmonde vanaf 1 Jan.1974
In verband met de polderconcentratie op het eiland Ijsselmonde zijn alle besturen op[geheven en met ingang van 1 januari 1974 opgegaan in een bestuur nl. ""Het Waterschap Ijsselmonde te Barendrecht". Oud-Reyerwaard, gesticht in 1404, (Rijsoord - Oostendam) Nieuw - Reyerwaard in 1441, (Ridderkerk - Slikkerveer - en Bolnes) Zittend van Links naar rechts: M. Plaisier, Heemraad-vice-Voorzitter B. Groenenboom, Voorzitter. I. J. van der Waal, Heemraad. Staande van Links naar Rechts: L. W. Pons, Heemraad. A.C. van Nes, Heemraad K. E. Huizer, Polder opzichter.
1e Rijsoordse Hengelsportvereniging
Afscheid Piet Noordergraaf als voorzitter poserend voor het verenigingsgebouw aan de Vlasstraat Rijsoord. Met namenlijst
Geneeskundigen van Rijsoord
Foto van geneesheren Rijsoord De meest rechtse is de "Nesboer" P.Visser. R. de Kool is molenaar Rechts op 1 na is majoor uit het leger. Verder De Wijn, Boomsma, Crezee, Kaak
Buurtvereniging Lagendijk
Buurtvereniging Lagendijk op reis in 1950 Bovenste rij vlnr:1- Bas Verveer, 2- Floor Rijsdijk, 3- mevr van ‘tZelfde 4- mevr.Verveer 5- Mevr.Rijsdijk, 6- Mevr. Rijsdijk (schoondochter), 7-Rijsdijk, 8- mevr.Sterkman van Halem, mevr. Heijboer, 10- Hulzebos,11- mevr Hulzebos, 12- mevr.v.d.Linden-Rijsdijk, 13- mevr.van Halem, 14- mevr.v.Os-Rijsdijk, 15- mevr v.d.Steen, 16- Verveer(met arm omhoog), 17- mevr Kok-Konijnendijk, 18- Jan Kok, 19- mevr.de Haan-Rijsdijk, 20- de Haan, 21-mevr.v.d.Spoel, 22- Koos van Halem, 23- mevr.v.Halem, 24- mevr.v.Os, 25- mevr.v.d.Linden-v.d.Steen, 26- v.Os(met pet), 27- Maartje de Jong, 28- mevr.Verwaal, 29- de Winter, 30- de Winter, 31-de chauffeur van de Jong Tours Voorste rij van links naar rechts:1- Pleun de Klepper, 2- Henk van ’t Zelfde, 3- Adriaan Heijboer, 4- Kees van Halem, 5- Wim de Winter, 6-Henk van der Linden, 7- mevr.de Winter, 8- v.Os, 9- Verveer, 10- Vleghardt, 11- J.van Soest, 12- H.van Soest, 13- P. van der Linden, 14- van Oosanen. Om zeven uur in de morgen was de start bij het bijgemeentehuis. Vandaar gingen we richting Meerkerk waar de koffie al gereed stond. Later gingen we een mooie Veluwetocht maken waar we onderweg een lunchpauze hadden. In dit restaurant kon nog zijn eigen lunchpakket nuttigen, dit kon toen nog in Arnhem. Het diner was gepland bij Ruttex in Utrecht. Na het diner hadden we om s’avonds om acht uur onderweg nog een koffiepauze en was deze éne dag uit met de Jong Tours uit Rijsoord eeen hele fijne dag!. Daar werd mischien meer naar uitgekeken als nu. Iedere week werd er gespaard. Dick Conradi haalde het geld op
Mauritsweg.uit met de buurtvereniging.
Juni 1953 Twee oude Rijsoordenaren in een botsauto tijdens een dag uit met de buurtvereniging. Het zijn Jacob Gerrit de Kool en Willem van Gameren,
Rijsoord Onafhankelijksfeest in 1918
Rijsoord's onafhankelijksfeest in 1918. Bestebreurtje op een fiets met een zwaan erom heen gebouwd,
Koninklijk bezoek aan Rijsoord
Koningin Wilhelmina komt over de Waalweg aangelopen richting de geniebrug die door pontoniers voor deze gelegenheid is aangelegd,
Koningin Wilhelmina bezoekt Rijsoord
Bezoek aan het opbouwen van een pontonniersbrug ter hoogte van Wapen van Rijsoord,
Bezoek van Kon Wilhelmina aan Rijsoord
Koninklijke wandeling over de aangelegde geniebrug Het bezoek vond plaats op 23 oktober 1914. De koningin bezocht vlasserij van Nes en zag het corps pontonniers zwoegen bij een demonstratie leggen van een noodbrug over de Waal. De foto werd in de kranten afgedrukt, zonder vermelding van de plaats. Dat was op dat moment (Wereldoorlog 1) streng geheim.
In 1982 bezoekt koningin Juliana Ridderkerk
Burgemeester Verplancke ontvangt haar, De lunch wordt gebruikt in 't Wapen van Rijsoord.
Optocht 5 mei 1995 in de Vlasstraat Rijsoord
De Oranjevereniging 'Nederland en Oranje' organiseerde in 1995 o.m. een optocht van legervoertuigen 'keep them rolling'
Koninginnedag 1960
Foto uit 1960 Optocht Koninginnedag. Groshart Rijksstraatweg Rijsoord "In Elektra"
Bruiloftsgezelschap
Bruiloftsgezelschap voor de Ned. Herv. Kerk Rijsoord,
Feestelijkheden in Rijsoord
Jaarlijks wordt in het najaar de waaloever voorzien van verlichting. Ook de particuliere tuinbeztitters aan de Waal werken hieraan mee. Eens in de vijf jaar wordt hier de gondelvaart gehouden.
versierde optocht in Rijsoord voor 1918
Een optocht met praalwagens passeert de brug over de Waal,
Geboortefeest prinses Juliana 30 april 1909
De Rijsoordsestraat in Rijsoord is fraai versierd. Tijdens de feesten ter gelegenheid van de geboorte van prinses Juliana, Foto E.C. Hoeneveld,
Gondelvaart Rijsoord
Geïllumineerde gondel foto van website 'Rezoord'
Rijsoorddag
Een van de feestelijkheden was het braden van een os aan het spit. Aangeboden door slagerij De Koning ivm jubileum.
Dorpsmaaltijd Rijsoord
Stand Berkhout een van de standhouders die de dorpsmaaltijd opluistert.
Gondelvaart Rijsoord
Gondel van schilder Jan Gouman,
Praalwagen
Praalwagen van de ijsclub "Rijsoord en omstreken" tijdens de Oranjefeesten. Locatie: Mauritsweg,
Dorpsmaaltijd Rijsoord
De eerste dorpsmaaltijd vond plaats in de aardappelschuur van Aart Kranendonk aan de Lagendijk,
Oranjefeestoptocht Rijsoord
De Develruiters horen er ook bij. In 1889 stond de molen nog op z'n oude plaats aan de Waaldijk
Het afvoeren van krijgsgevangen
Rijsoord mei 1940 In mei 1945 werden door de Duitse strijdkrachten gevangen genomen Belgische, Franse en Engelse militairen, die Nederland te hulp kwamen afgevoerd.
Belgische vluchtelingen in Rijsoord
Belgische vluchtelingen in Rijsoord in WO 1 (1914-1918) Slechts weinigen leven nog die het met eigen ogen hebben gezien; de betreurenswaardige vluchtelingen uit België, die, wegens het oorlogsgeweld, in Nederland hun heil zochten. De geschiedschrijving meldt dat een miljoen Belgen de wijk nam naar het neutrale Nederland. Spontaan werden meer dan 500 comité's tot verzorging van de vluchtelingen opgericht. J.A. Crezee, huisarts in ruste te Rijsoord, weet uit onderzoek en vraaggesprekken met Rijsoordenaars, te vertellen dat ook in Rijsoord deze mensen bij particulieren werden ondergebracht. Dat er ook romances uit zijn ontstaan. Eén van de bekendste is die van Kees van Nes, student medicijnen met Irene van Moer, dochter van een commissionair in vlas, ook een vluchteling. Het huwelijk kwam pas na veel vijven en zessen tot stand. 't Was ook wat, een gereformeerd jongmens met een katholieke schone. Onder de vele vluchtelingen waren ook tal van Belgische soldaten die geïnterneerd werden. Op de foto een der gelijke groep die was ondergebracht in een schuur van Arie de Jong nabij de hoek Rijksstraatweg - Noldijk, tegenover tuincentrum de Jong. Ze werden door een aantal koks verzorgd en bewaakt door enkele Nederlandse soldaten.in lichte uniformen.
Geïnterneerde belgische militairen
Volgens de heer Zevenbergen in Rijsoord waren er Belgische militairen geinterneerd in een schuur bij Arie de Jong (hoek Noldijk/Rijksstraatweg). De soldaten werkten in het vlas bij Corns van Nes.
2e Wereldoorlog 1940 - 1945 (Duitse bezetting)
Foto genomen op 15 mei 1940. Bespreking in het schoolgebouw te Rijsoord over de capitulatie-voorwaarden. De Duitse generaals Von Kucheler en Von Bock en de Nederlandse generaal Winkelmans.
2e Wereldoorlog 1940 - 1945 (Duitse bezetting)
Duitse generaals bij de onderhandelingen van de overgave door generaal Winkelman van het Nederlandse leger in de school van Rijsoord 15 mei 1940. Met de kaarten op tafel werd in het schoollokaal over de capitulatie overlegd in Rijsoord
2e Wereldoorlog 1940 - 1945 (Duitse bezetting)
15 mei 1940 Aankomst van Generaal Winkelman met duitse officieren bij de school in Rijsoord voor de ondertekening van de capitulatie der Nederlandse strijdkrachten
2e Wereldoorlog 1940 - 1945 (Duitse bezetting)
Het betreden van de school in Rijsoord in de ochtend van 15 mei 1940. voor ondertekening van de capitulatie. De man die salueert is Generaal Winkelman.
Monument voor de OBS te Rijsoord
2e Wereldoorlog 1940 - 1945 (Duitse bezetting) In deze school is de capitulatie getekend door Gen.Winkelman van het Ned.leger. Het capitulatiemonument voor het voormalige schoolgebouw Rijksstraatweg 101 in de wijk Rijsoord.
Monument bij de school waar de capitulatie is getekend
Chr.School aan de Rijksstraatweg te Rijsoord. Het capitulatiemonument voor het voormalige schoolgebouw Rijksstraatweg 101 in de wijk Rijsoord
Monument voor de school waar de capitulatie is getekend
Chr.School aan de Rijksstraatweg te Rijsoord
Monument van de capitulatie 15 Mei 1940
In de Chr.School aan de rijksstraatweg werd hier de overeenkomst getekend van de capitulatie door Generaal Winkelman. Het capitulatiemonument voor het voormalige schoolgebouw Rijksstraatweg 101 in de wijk Rijsoord
Een bezoek aan het oorlogmuseum te Rijsoord
Burg. Verplanke - Lt.Gen.BD Mr. J.D.Schepers en de commissaris van de Koningin in Zuid-Hol. Mr.M.Vrolijk
Gedenkmonument in Rijsoord 29-5-1975 Mej. A.E.Winkelman
Mej. A.E. Winkelman met naast haar de Generaal Bd. Mr. J.D. Schepers en de Commissaris van de Koninging Mr. M. Vrolijk
Het Wapen van Rijsoord
Twee Duitse soldaten op wacht voor de ingang van het hoofdkwartier van Generaal Student in het Wapen van Rijsoord aan de Rijksstraatweg.
Commandopost
Strategisch overleg rond de biljardtafel van In 't Wapen van Rijsoord. Generaal Student (links) lijkt er ontspannen bij te zitten.
Nederlandse krijgsgevangen in 1940 Bij Wapen van Rijsoord
Nederlandse soldaten, krijgsgevangen gemaakt bij de waalhaven en op het eiland van Dordrecht, werden langs het Wapen van Rijsoord afgevoerd
Radiopost van de 7. Fliegerdivision, soldaten in tuinhuisje
Deze radiopost bevond zich in de pastorie tuin van de Hervormde Kerk te Rijsoord Tbv Generaal Student. De radiopost van de 7.Fliegerdivision naast het hotel in Rijsoord. Van hieruit werd de verbinding met de Luftflotte 2 onderhouden; vanuit dit hokje ook trachtte men het bombardement af te lasten
Duitse invasie hoek Rijksstraatweg / Mauritsweg
Deze in Rijsoord gemaakte foto is wereldwijd bekend geworden als sprekende illustratie van de bezetting van Nederland. Een molen, klompen, fietsen en Duitse soldaten in een plaat gevangen. Omstreeks mei 1940, een duitser regelt het verkeer op de hoek mauritsweg / rijksstraatweg te Rijsoord Namen van links naar rechts: Jacob van Kleef, Jan Hooijmeijer, Roel Kers ( op de rug gezien) Meinsje Stok en Hendrika Stok-Hooijmeijer .
Afvoer krijgsgevangen militairen door de Duitsers Mei 1940
Rijsoord mei 1940 Afvoeren van Belgische, Franse en Engelse krijgsgevangenen door de Duitsers naar een krijgsgevangenkamp in Belgie.
Gebombardeerde kas aan de Lagendijk
1942. Lagendijk rijsoord. Gebombardeerde kas, gedeeltelijk herstelld.
1942 Gebombardeerde broeikasten aan de Lagendijk te Rijsoord
1942. Lagendijk rijsoord. Gebombardeerde kas
Schade door Engelse bommenwerper
1942. Kassen achter boerderij lagendijk rijsoord. Geexplodeerde bom van vlucht engelse bommenwerper
Begrafenis van een Duitser door eigen collega's in Rijsoord
Deze Duitser was zwaar gewond geraakt bij de Barendrechtse brug. Hij werd daarna naar Rijsoord gebracht voor behandeling maar is daar overleden. Later is hij begraven op een duitse begraafplaats (veld) in Dordrecht. Na de oorlog weer herbegraven op een Duitse begraafplaats in IJselstein Bron: J.Goeree
Dit moet in Rijsoord zijn (verder niets bekend)
Bomschade in Rijsoord
Bombardement Rijsoord Rijksstraatweg
In 1941 is aan de Rijksstraatweg een bom gevallen op een woonhuis
Bombardement Rijsoord Kassen van de Fam. Kranendonk
En vlak bij het tuinbouwbedrijf van de familie Kranendonk aan de Lagendijk, bijna aan het einde van de Rijksstraatweg, een ingeslagen bom veroorzaakte ook veel schade. De kassen van Kranendonk gingen volledigaan diggelen op 30 sept 1940
Bevrijding door de Engelsen 1945 met Roos de Mik.
Het meisje is Roos de Mik, de Engelse soldaat noemden we Tommy. De foto is genomen aan de Rijksstraatweg in Rijsoord nabij het schalksedijkje tegen over het Pakhuis van Van Nes (in 2010 Ds.Allendorpstraat)
Oorlogmuseum en Planatorium te Rijsoord
Oude O.B.S. aan de Rijksstraatweg gezien vanaf de "De Waal" Thans ingericht als oorlogsmusem van W.O. 2 1940-45 In deze school werd op 15 Mei 1940 de capitulatie overeenkomst getekend door generaal Winkelman,
Het Tolhuisje aan de Langeweg
Oude Tol. Het huisje stond nabij het "drielandenpunt Rijsoord-Sandelingenambacht-Kijfhoek". De tol had echter sinds 1866 alle betekenis verloren.
Bethelkerk 2009.
Bethelkerk Een kerk gebouwd voor de kerkganger der Gereformeerde Gemeente. De eerste dienst vond plaats op 17 februari 1972 door Ds. A.M. de Boer. Een van de grootste kerken uit onze ge- meente met een prachtige vormgeving. Deze kerk vindt u aan de Begoniastraat op de hoek van de Burg. de Zeeuwstraat. Gelegen aan een vijver met er achter een singel. Eerder was deze kerk van de Gereformeerde Gemeente te vinden aan de Lagendijk net over het viadukt naar Rijsoord. Tegenover deze kerk is de lrisstraat, ook gelegen aan een prachtige singel.
Kerkgebouw aan de Lagendijk omstreeks 1950
Kerkgebouw aan de Lagendijk omstreeks 1950 met zicht richting Rijsoord
Kerkgebouw aan de Lagendijk omstreeks 1980
Het voormalige kerkgebouw aan de Lagendijk omstreeks 1980 met zicht richting Rijsoord en diende als opslagplaats.
Bethelkerk aan de Lagendijk omtsreeks 1960
Bethelkerk aan de Lagendijk omtsreeks 1960 en werden toen nog diensten gehouden. Zicht richting Rijsoord
Herv.kerk te Rijsoord gebouwd in 1832.
De kerk werd gebouwd in 1832 en stond op de plaats waar Gerard Alewijnsz de eerste ambachtsheer van Rijsoord, 500 jaar tevoren een kerk had gesticht. Pieter Clingen werd de eerste pastoor in augustus 1336. Het is te begrijpen dat het gebouw wel dringend aan vervanging toe was. Welnu, dat ging verbazend snel in zijn werk. Op 4 maart 1832 preekte Ds. David Dagevos voor de laatste maal in deze kerk en op maandag begon de sloping. Op zondag 16 december van hetzelfde jaar kon Ds. Dagevos de nieuwe kerk in gebruik nemen Voor de liefhebbers: zijn tekst was uit Habakuk 2 : 10. Foto uit 1905. Tevens zichtbaar de paardenschuur bij het wapen van Rijsoord met het reclamebord "berijdt bakkers banden" wat nog net zichtbaar is.
Hervormde kerk Rijksstraatweg te Rijsoord.
Kerkgebouw met Pastorie te Rijsoord.
Ned. Herv. Kerk te Rijsoord.
De Hervormde kerk met de hoofdingang van voren gezien en daarnaast een duidelijk beeld van de school met het schoolhuis, opgenomen in 1902. De dubbele deur was de ingang naar de klasselokalen die ten dele achter de woning van het hoofd der school lagen. In die tijd was dat J.C. de Back, die op l juni 1899 zijn 25-jarig jubileum als onderwijzer had gevierd en deswege van het gemeentebestuur een "betuiging van deelneming" ontving.'Ja, zo noemde men dat vroeger. Op l januari 1904 had de heer P.J. Emck te Ridderkerk één zelfde jubileum. Hij kreeg eveneens "een betuiging van deelneming". De school die u hier ziet was de openbare school. Hij is in 1906 door een nieuwe vervangen.
Rijsoord, Nederlandse Hervormde Kerk gebouwd in 1832.
De Ned.Herv. Kerk van Rijsoord werd in 1832 gebouwd op 50 heipalen. De totale bouwkosten incl. die van het slopen van het oude kerkje bedroegen ongeveer fl 13.000,-. In december 1947 kreeg de kerk van de Rijsoordse burgerij een nieuwe klok ter vervanging van de in 1943 door de Duitsers geroofde klok uit 1805.
Kerk in lovers met groeten uit Rijsoord.
Ned.Herv.Kerk Rijsoord
Ker gezien vanaj de zuidzijde omstreeks 1960. Status te handhaven monument. Rijksstraatweg 43
Kerk en Restaurant Het Wapen van Rijsoord +/- 1950.
Kerkgebouw met 50 jaar jubileum van de zondagschool.
Een vraag: Graag wil ik weten van welke periode deze kerk is en is dit de Nederduitsch Gereformeerde Kerk in Rijsoord waar mijn voorouders familie Smouter gedoopt/getrouwd/begraven zijn vanaf 1632 tot en met 1747. De kerk hieronder werd gebouwd in 1832 en stond op de plaats waar Gerard Alewijnsz de eerste ambachtsheer van Rijsoord, 500 jaar tevoren een kerk had gesticht. Pieter Clingen werd de eerste pastoor in augustus 1336. Het is te begrijpen dat het gebouw wel dringend aan vervanging toe was. Welnu, dat ging verbazend snel in zijn werk. Op 4 maart 1832 preekte Ds. David Dagevos voor de laatste maal in deze kerk en op maandag begon de sloping. Op zondag 16 december van hetzelfde jaar kon Ds. Dagevos de nieuwe kerk in gebruik nemen Voor de liefhebbers: zijn tekst was uit Habakuk 2 : 10. Zondagsschool Ned Herv kerk rijsoord. mogelijk 1950.
Prent van het oudste kerkgebouw.
De kerk werd gebouwd in 1832 en stond op de plaats waar Gerard Alewijnsz de eerste ambachtsheer van Rijsoord, 500 jaar tevoren een kerk had gesticht. Pieter Clingen werd de eerste pastoor in augustus 1336. Het is te begrijpen dat het gebouw wel dringend aan vervanging toe was. Welnu, dat ging verbazend snel in zijn werk. Op 4 maart 1832 preekte Ds. David Dagevos voor de laatste maal in deze kerk en op maandag begon de sloping. Op zondag 16 december van hetzelfde jaar kon Ds. Dagevos de nieuwe kerk in gebruik nemen Voor de liefhebbers: zijn tekst was uit Habakuk 2 : 10.
NH kerk Rijsoord in de sneeuw.
Mevr. en dhr. Joris Huizer en P.Zevenberg bespreken de natte toestand.
Ned. Hervormde Kerk Rijsoord
Kopergravure van Kerk en Rechthuis
Gedenksteen op de Ned.Herv.Kerk Rijsoord
Interieur Opstandingskerk Rijsoord.
Kerkgebouw met Pastorie 1916/ 1917.
De nieuwe pastorie uit 1916/1917 voor dominee Victor Karel Kuyvenhoven. Bij zijn beroep naar Rijsoord bedong hij een nieuwe pastorie kosten 20.543 gulden en was 5000 gulden boven de begroting.
Interieur Gereformeerde Opstandingskerk Rijsoord.
Rijksstraatweg. Interieur Gereformeerde Opstandingskerk Rijsoord met orgel.
Ds S. Sleeswijk- Visser.
Ds. S. Sleeswijk- Visser geboren op 1857 en overleden in 1916 was predikant in de Gereformeerde kerk te Rijsoord van 1889 tot 1916.
Nieuwbouw woning naast de Gereformeerde Kerk te Rijsoord.
Het jaar 1890. De nieuwbouw woning naast de Geref.Kerk Rijsoord voor de koster Bas Opmeer werd in 1890 voltooid.
Boerderij Landzigt aan de Rijksstraatweg Rijsoord
Boererij Landzicht van M.Plaisier. Hoeve Landzigt aan de Rijksstraatweg 168 aan de Waalzijde in de polder Nieuw-Reijerwaard met Plaisier van den Hoek, Foto zomer 1904 met vlnr: dienstmeisje met Christina, Maria Rookje van Gist. Arie Jacob Plaisier gehuwd met Elisabeth Gerardina van den Hoek met Jan links het koetshuis
Boerderij Burghoeve aan de Rijksstraatweg
Burchhoeve aan de Pruimendijk 3 te Rijsoord, Laatste fam, van der Poel. Thans ingebruik na herbouw als kantoor en woning,
Boerderij Vredenburg aan de Reijerweg
In de volksmond de boerderij van Van der Kulk, Is gesloopt in verband met dijkverhoging Slikkerveer, Hoeve Vredenburg aan de Benedenrijweg 435 te Slikkerveer. Laatste familie die het boerenbedrijf uitoefende fam, Willem Blok, Jan van der Kulk is in 1948 overleden. Het bedrijf is voortgezet door zijn schoonzoon, Willem Blok Azn. (Conny Blok haar vader), totdat de boerderij werd onteigend. Na de onteigening door de gemeente van 'Vredenburg' zijn wij (het gezin van Willem Blok Azn) verhuisd naar de Krommeweg in Rijsoord. Voor de goede orde: niet naar de boerderij die nu van Van der Valk is, daar zat een neef van mijn vader, Willem Blok Gzn. Zij woonden in een bungalow, maar na 7 jaar werd die ook daar onteigend, dit keer door Rijkswaterstaat voor de snelwegen. Daarna verhuisd naar de Geerlaan, achter de boerderij. De derde Willem Blok (ook een neef) was Bzn, en die woonde in HIAmbacht. Dat was een broer van Adriaan Blok, en die woonde inderdaad op de Kleine Donk.
Boerderij Burghoeve Rijsoord 2008
Boerderij Bouwlust Rijsoord.
Omstreeks 1950. Boerderij "Bouwlust" te Rijsoord. Eigenaar Boer Kleinjan,
Boerderij De Nes in Rijsoord
Boerderij te Rijsoord.
Molen Rijsoord 2007.
Molen Rijsoord in de winter 2009.
Molen Rijsoord in de winter.
Molen te Rijsoord.
Molen Rijsoord in de winter 2009.
molen Rijsoord 2009.
Molen Rijsoord 2009.
Molen Rijsoord in de winter 2009.
Molens in Ridderkerk
matig gepavoiseerde half bezeilde kleurenfoto van de molen van Rijsoord nog aan de Waaldijk op de achtergrond de Gereformeerde kerk met tekst 'Jezus leeft'
Molens in Ridderkerk.
Molen De Karsenboom met woonhuis van G.J. de Kool aan de Waaldijk Rijsoord.
gezien vanaf Rijsoord.
molen te Rijsoord.
molen te Rijsoord.
Verplaatsen van de molen de Kersenboom.
Het publiek staat te wachten op de Waalweg voor het verplaatsen van de molen met in beeld de Herberg het Wapen van Rijsoord.
Verplaatsen van de molen de Kersenboom.
Op 12 januari 1991 kwam de verplaatsing tot stand, een op alle fronten ingrijpende onderneming, omdat nog steeds niet iedereen in Rijsoord overtuigd was van de noodzaak daarvan. De molen werd van zijn fundering losgehaald,op een betonnen voet geplaatst en met een dieplader gereden naar zijn nieuwe stek aan de andere kant van de Waal, schuin tegenover de oorspronkelijke standplaats.Vervolgens is de molen in fasen geheel door molenmakerij Herrewijnen gerestaureerd en op 2 oktober 1993 werd de molen officieel geopend door gedeputeerde mw. I.Gunther.
Poldergemaal Achterambachtse steeg
Vrijdagmiddag 25 april 1928 werd het nieuwe gemeenschappelijke poldergemaal der polders H.I.Ambacht, Rijsoord, Heer Jansdam en Strevelshoek te Rijsoord officieel geopend. Het bestuur en genoodigden bekijken met belangstelling het in werking zijnde gemaal.
Als agent verkleed.
1948. Verklede agenten. Llinks van Gameren (Rijsoord) als agent Peduzzi. Rechts P.Lodder Willemstraat 76 als agent Den Ouden(Ridderkerk).
Aardbeienpluksters in Rijsoord.1940
Voor 1940. Aardbeienpluksters. In het midden voor A.Romijn (met ruitschort).
Bestuur en Commissarissen. Spaarbank 1904
Bestuur en commissarissen van de spaarbank van het departement Overmaassche dorpen der Maatschappij Tot nut van 't algemeen bij gelegenheid van het 50 jarig bestaan op 29 september 1904. Zittend van links naar rechts, J.Plantfeber, R. Barendregt, Visser, P.A. den Boer, P.F.van Slijpe. Staand van links naar rechts, Hr Pas, J.Plaisier, W.van der Hoek Verduijn, G.Flohil, L.Kruijff L.zn, H. Feitsema, A.van der Roest, Clement en P.F.Dekker De foto is genomen voor het Wapen v. Rijsoord..
Westzijde Rijsoord.vrouw in klederdracht voert haar kippen
Jopie Snijders met de kinderen Hans en Henk Crezeé
Op de feestwei te Rijsoord.
Bekende Ridderkerkers en Rijsoordenaren.
V.l.n.r: mevr. Hoogzand, Dr.Hoogzand, mevr. Crezée en Dr.Crezée. Een foto is omstreeks 1966.; ze heffen het glas op oudejaarsavond. Net zichtbaar links Jos Crezée.
Opoe Pietje.
Opoe Pietje. Dit was mevr. Pietertje vd Linden-de Jong wonende in het "zwarte huisje" aan de Oudendijk, nu Waaldijk te Rijsoord. Het was haar karakteristieke houding, hangend over de onderdeur. Zij werd geboren in 1851 en overleed in 1941. De foto is waarschijnlijk uit ca. 1930.
Bekende Ridderkerkers en Rijsoordenaren.
Ir. Diepenveen van de Klinknagel en de heer Smit, zeilmakerij.
Hervormde vrouwengroep uit Rijsoord.
Hervormde vrouwengroep uit Rijsoord.
Bekende Ridderkerkers en Rijsoordenaren
1935 - Slachten van een koe Slagerij de Ruiter aan de mauritsweg 93 Namen vlnr: Henk de Ruiter, Bas de Ruiter, Kees van Matten, onbekend, Kees Lagendijk, Slager van Wingerden nabij Damweg/straat
Groep Freling
1935 - Groep Freling die de armen uit Rijsoord en omstreken zorgden voor vlees ed. Namen: Bevenste rij vlnr: onbekend, Freling, J.Vermeulen, Pleun van der Wel, Kees Lagendijk (vader van Pim), onbekend, onbekend en mevr Freling. Voorste rij: Meeuw de Ruiter, Henk de Lor (Broekhuizen? En Piet reling.
Fam. A.H. Hooghart
± 1915. Voor de woning en werkplaats aan de Pruimendijk, Rijsoord. Net nadat A.H. de zaak overgenomen had van Kees Karseboom en Wout Karseboom.
Piet v.d. Burg
Op de wei in Rijsoord.
Optocht Rijsoord.
Jan Gouman (schilder).
Bekende Ridderkerkers en Rijsoordenaren
Arie van der Waal geb. 11.09.1889 overl.9-5-1967 en echtgenote Teuntje Cornelia Nobel geb. 17-07-1896 overl. 02-02-1969 op weg naar de kerk.
Bekende Ridderkerkers en Rijsoordenaren.
Huwelijksfoto A.v.d.Waal en T.C.v.d.Waal-Nobel. These are my great-grandparents! I would love to know more about the VanderWaal family. My father Arie, b. 1951 grew up in the United States. He has since passed away, but he told me some of the family history. I would love to know more. My son, Spencer Arie carries on the name. Karin Vanderwaal
Vier generaties familie Flohil.
Vier generaties Flohil. Jan Flohil (31 augustus 1820 - 17 maart 1917) - Govert Flohil (11 maart 1849 - 13 juni 1912) - Jan Flohil (9 januari 1877 - 19 oktober 1933) [enige broer Jan Thomas pas gehuwd na overlijden vader] - Govert Marinus Flohil (1 januari 1904 - ??) Op basis van de geschatte leeftijd van het jongetje op de foto (en het overlijden van Govert Flohil) zou deze foto gemaakt kunnen zijn circa 1910. Op de foto tweede van links is dokter Govert Flohil, arts te Rijsoord.